Güncel Haber
Giriş Tarihi : 12-07-2021 12:36   Güncelleme : 12-07-2021 12:36

Altın koştu, saman uçtu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl ton fiyatı 600 lira olan samanın bu yıl hasat döneminde 1050 liraya yükseldiğini söyledi. Fiyatların hasat sonrası daha da artacağından endişe edildiğini ifade eden Milletin Vekili Gürer, “Çiftçi zarar etti, dar gelirli yurttaş iflas edecek” dedi.

Altın koştu, saman uçtu!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerle bir araya gelerek tarımın sorunlarını konuştu. Buğday hasadı yapılan tarlada çiftçilerle konuşan Milletin Vekili Gürer, kuraklık nedeniyle biçilemeyen tarlaların çiftçiyi perişan ettiğine şahit oldu. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, başta saman olmak üzere artan yem fiyatlarının, besicilere olan olumsuz etkileri üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

ZARARIMIZ BÜYÜK!

Gürer, 19 yıldır iktidarda olan AKP dönemlerinde her bakan ayrı uygulamalar yaptı. Mevcut Bakan sulanabilen alanlara gidip çiftçi memnuniyetini anlatıyor. Üre Gübre geçen yıl 1800 TL iken bu yıl 4200 TL’ye çıktığı için herhalde çiftçi mutlu değildir. DAP gübrede iki kat artı. Diğer girdilerde bir önceki yılı arattırıyor. Ülkemizde tarım önemli ölçüde kuru tarım alanlarında yapılıyor. Kuru tarım alanlarında dönümde 140-170 kg verim alanlar zarar etti. Esas mağdur olanlar tohumu ekip hiç ürün alamayanlardan. Acilen zararları karşılanmalı ve tohum desteği verilmelidir. Kuraklık, hububata arpa ve buğday vurdu. Ayrıca arpa da olduğu gibi saman fiyatlarının da fırlatmasına neden oldu. Saman altın gibi yükselişe geçti. Bir yılda nerede ise iki kat fiyatı arttı” diye konuştu.

İNSAN DA HAYVAN DA AÇ!

Kuraklığın arpa, yonca, kuru ot, saman ve silaj fiyatlarını artırdığına işaret eden Milletin Vekili Ömer Fethi Gürer, saman fiyatlarının kış mevsimine doğru daha da artacak olması ve ne kadar artacağının bilinmemesinin üreticiyi kaygılandırdığını söyledi. Süt üreticisinin 1 litre süte karşılık 1.5 kilo hayvan yemi alabilmesi gerektiğine işaret eden Gürer, beklentinin bu yönde olmasına rağmen Haziran ayındaki paritenin desteklemeler hariç 0.88 lira olduğunu söyledi. Gürer, 0.30 kuruş destek ilave edildiğinde bile pariteden 0.98’de kaldığını belirterek, 1.5 pariteye ulaşabilmek için çiğ süt fiyatının bugün 4.66 kuruş olması gerektiğini besicilerin söylediğini ifade etti. Aradaki farkın çiğ süt fiyatlarının artırılması, yem fiyatlarının düşürülmesi ya da çiğ süt priminin artırılması gibi alternatiflerle kapatılabileceğine vurgu yapan Gürer, “Besici ve üretici, destekleme yapılmasını değil, girdi maliyetlerinin düşürülmesini bekliyor. Yanlıştan dönülmeyip önlem alınmaz ise, kendi kendine yeten ülkemiz de açlık ve sefalet hat safhaya çıkacak” dedi.

VATANDAŞI DÜŞÜNÜN!

“Çiftçi, ilaç, tohum, gübre, mazot ve yer altından enerji ile çıkarılan suyun elektrik fatura fiyatlarının ucuzlamasını bekliyor” diyen Milletin Vekili, hükümete girdi fiyatlarının düşürülüp sabitlenmesini önerdi. Gürer, “Çiftçi sonuçta tarladan uzaklaşıp, ekim dikimi bırakıyor. Bu gidiş en çok tüketiciyi vuracak bir sürece doğru gidiyor. Vatandaşın alım gücü nedeni ile çarşıda pazarda markette ürün alması güçleşecek. Dokunduğu ürün bu maliyetler ile rafa girinceye kadar alacağı artışlarla cebini yakacak. Artan girdi ile maliyetleri yükselen ürün birden çok aracı ve nakliye ile fiyatı uçacak. Sonuçta dar gelirli yurttaş yaşadığı ekonomik sorunla çok ürünü yalnız tezgâhta seyretmek zorunda kalacak. Bu gidiş İyi gidiş değil. Bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için 3 milyon hektar hububat ekim yapılmayan alanların yeniden ekimle buluşmasına olanak sağlanmalıdır. Çiftçi kredi faizleri silinmeli, borçlar uzak ara ötelenip hibe tohum desteği verilmelidir. Sulama suyu projeleri hızla gerçekleştirilmelidir” diye konuştu.