Kara
Giriş Tarihi : 17-10-2021 00:38   Güncelleme : 17-10-2021 00:38

Unutulmuş Sektör

Komşu yardımıyla yapılan ev taşımaları artık ciddi bir sektör haline geldi. TUİK verilerine göre yıllık 3 milyondan fazla taşıma yapılıyor. Sadece 2020 yılında İstanbul’a yapılan göç sayısı 381 bin 654 adet seviyesinde.

Unutulmuş Sektör

Göztepe Nakliyat Ceo’su Ulaş Gümüşoğlu, evden eve nakliyat sektöründe yaşanan sorunlardan herkesin muzdarip olduğunu açıkladı. Gümüşoğlu, görüştükleri bürokratların bile benzer şeyler yaşamış olduğunu fakat sektörel bir çözümün bir türlü gelmediğinden yakındı.

ÖZ İŞ YAPIYORLAR

Ulaş Gümüşoğlu, evden eve nakliyat işleminin çok özel bir taşıma modu olduğunu ve kişilerin özel yaşamlarına girilerek hizmet verildiğini kaydetti. Gümüşoğlu, “Şöyle bir düşündüğünüzde evinize gelen misafirin yüze kaçı salonda oturup evinizden ayrılır, yüzde kaçı evinizi gezecek kadar samimidir? Ne kadarına yatak odanızı gösterirsiniz? Bu taşıma modunda çalışanlarımızın tümü evinizin en mahrem yerine girer. Sadece maddi değeri olan değil manevi değer ihtiva eden anneannenizden kalan koltuğu ya da bibloyu da taşır. Dolayısıyla çok özel bir iş yapmaktayız. Eviniz taşınırken yaşanacak aksamalar sadece maddi kayıplara değil bazen hayat akışını da etkileyebiliyor. Şikâyet siteleri hayat akışı etkilenmiş insanların şikâyetleriyle dolu. Taşınmaya karar verdiğiniz andan itibaren adım adım taşınma işlemini planlamalı ve size nakliye konusunda hizmet verecek firmayı iyi araştırmalısınız” ifadesini kullandı.

SORUN GİRİŞ BARİYERİ

Sektöre giriş bariyerinin oldukça düşük olduğunu kaydeden Gümüşoğlu, Ulaştırma Bakanlığının evden eve nakliyat sektörü için tanımladığı K3 yeterlilik belgesinin yetersiz olduğunu söyledi. Sadece araç tonajı kapsamında değerlendirilebilecek bir iş olmadığınının altını çizen Gümüşoğlu, evden eve taşıma işleminin bir servis işi olduğunu ve dolayısıyla yetişmiş insan kaynağıyla yapılması gerektiğini hatırlattı. Gümüşoğlu, “Buna karşın K3 yetki belgesinden araç tonajı dışında SGK’lı personel bulundurma zorunluluğunun olmaması piyasadaki şirketlerin kaçak iş gücü çalıştırması sorunlarını doruğa çıkartıyor” dedi.