Üretim olmadan tüketimin her zaman pahalı olduğu bilinciyle hareket eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tek milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Çiftçinin dendi ile dertlenen Gürer, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının gıdaya rahat ve uygun fiyata ulaşabilmeleri adına çiftçiler için kanun teklifi hazırladı.
DURDURUN HACİZİ!
Milletin vekili Gürer’in hazırladığı Kanun Teklifine göre, çiftçilerin üretim yapabilmesini direkt etkileyecek üretim faktörlerinden olan traktör, üretimde kullandığı ekipman, büyük ve küçük baş hayvan ve tarlası; kamu ve özel bankalar, kurum, kuruluş, şahıs ve tarım kredi kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz yolu kapatılacak. Gürer, Cumhuriyetin ilk yıllarında çıkarılan kanun ile çiftçi mallarının haciz edilemeyeceği kayıt altına alınmasına karşın son yıllarında kanuna rağmen hacizler yapıldığını belirtip, bu bağlamda kanunda tanımı bulunmayan çiftçinin kullandığı ekipmanların da haciz edilememesi için kanun teklifini TBMM başkanlığına sunduğunu ifade etti.
TARIM ALANI KAYBOLDU
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Köylü milletin efendisidir” sözünü anlamazdan gelenlere bir kez daha hatırlatmaya çalışan Milletin vekili Gürer, tarım sektörünün, ülkelerin dışa bağımlılığı konusunda önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi. Gürer, “Ülkemizde tarımsal üretimde yaşanan sorunlar her geçen gün artmakla beraber izlenen yanlış tarım politikaları, 2001 yılından 2020 yılına kadar geçen süreçte ülkemizde 3 milyon 205 bin hektar tarım alanı ve 3 milyon 782 bin işlenen tarım alanı kaybedilmiştir. Yine 130 bin hektar sebze bahçesi, 2 milyon 289 bin tahıl ve diğer bitkisel ürün ekim alanı ve 124 bin hektar bağ alanı da kaybolanlar arasındadır. Ayrıca ülkemizde, 2009 yılında tarım sektöründe çalışan aktif sigortalı sayısı 1 milyon 16 bin 692 iken bu sayı 2021 yılında 541 bin 346 kişiye kadar gerilemiş olup toplamda 475 bin 346 kişinin tarım sektöründe aktif sigortalı olarak çalışmayı bırakmıştır” dedi.
NE İNEK KALDI NE DE DANA!
Bankalar ve çiftçilerin borçlu olduğu kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan faizleri ödeme zorluğu çeken üreticinin traktörü, tarlada üretimde kullanılan ekipmanı, inek, koyun ve tarlasının haczedildiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazırladığı Kanun Teklifinde “Çiftçinin, bu süreçte ayakta kalabilmesi için, üretimini sürdürmesinin önünde engeller kaldırılmalı ve çiftçinin üretim yapabilmesini direkt etkileyecek üretim faktörlerinden olan traktör, üretimde kullandığı ekipman, büyük ve küçük baş hayvan ve tarlası; kamu ve özel bankalar, kurum, kuruluş, şahıs ve tarım kredi kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz yolu kapanmalıdır” ifadelerini kullandı.