Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2021 21:22   Güncelleme : 13-11-2021 21:22

Akaryakıtta yeni adım

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve milyonlarca araç sahibi ve benzin istasyonlarını yakından ilgilendiren yeni sistem duyuruldu. Buna göre Akaryakıt, giriş noktasından pompada tüketiciye satışına kadar izlenecek.

Akaryakıtta yeni adım

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında, akaryakıtın, giriş noktasından başlayarak tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecini ürün ve belge hareketleri üzerinden anlık izleyebilecek. Risk analizine uygun, toplulaştırılmış veriyi üreten bir sistem kurularak, ilgili kurumların kullanımına açılacak.

KAÇAKLA MÜCADELE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadeleye Yönelik Tedbirler Genelgesi yayımlandı. Buna göre, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele çalışmalarında koordinasyonu sağlamak ve alınması gereken her türlü tedbiri belirlemek amacıyla Ticaret Bakanı koordinasyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye, İçişleri, Sanayi ve Teknoloji ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlarından oluşan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu oluşturuldu.

EYLEM PLANI HAZIR

Genelge doğrultusunda Ticaret Bakanlığı tarafından 2021-2023 yıllarına ilişkin Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı da hazırlandı. Akaryakıtın, giriş noktasından başlayarak tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecini, dağıtıcılar arası satışlar ve akaryakıt taşıma araçlarının hareketleri dahil olmak üzere, ürün ve belge hareketleri üzerinden anlık izleyebilecek. Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) ve e-belge verileriyle karşılaştırılabilir ve risk analizine uygun toplulaştırılmış veriyi üreten bir sistem kurulacak. Bu sistem, çeşitli kurumların kullanımına açılacak.