Güncel Haber
Giriş Tarihi : 02-12-2021 22:23   Güncelleme : 02-12-2021 22:23

İhracat yüzde 40 arttı

Türk Çin Kültür Derneği bünyesinde, Kerem Köfteoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Çin İş Kulübü’ne konuk olan T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Türkiye’den sorumlu olduğu bölgeye ihracatının yüzde 40 arttığını açıkladı.

İhracat yüzde 40 arttı

Güney Çin’de bulunan Guangdong, Fujian, Guanxi ve Hainan Eyaletleri yer alıyor. Bu dört eyaletin nüfusu ise 230 milyona ulaştı. T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin Çin’e ihracatı ortalama yüzde 29 artarken, Guangdong’a ihracatımız ortalamanın üstünde artarak yüzde 40’a ulaştı.

BÖLGEYE HÂKİM

T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Akyan, “Çin’e yaptığımız 3 milyar dolarlık toplam ihracatın üçte biri sorumlu olduğum bölgeye yapılıyor. Fujian Eyaleti, Çin eyaletleri içinde dış ticaret fazlası verdiğimiz tek eyalettir. Bunun sebebi de Çin’e ihracatımızda bir numaralı kalem olan doğal taşı ithal eden firmalar ağırlıklı olarak bu eyalette olmasıdır. Kamu ve özel sektörün işbirliğiyle önümüzdeki dönemde Çin’den Türkiye’ye yatırımların daha da hızlanacağına inanıyorum. Çinli firmalarla iş yapan iş insanlarımız da onları ülkemizde yatırıma teşvik etmeli” dedi.

YAKINDAN TAKİP EDİN

2020’de GSYİH’sı 1,6 trilyon dolara ulaşan Guangdong’un Çin’in en büyük eyaletleri arasında olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Aykan, şöyle devam etti: “İstanbul Ticaret Odası’nın organize ettiği milli katılımımız sayesinde firmalarımız sadece Çin’den değil dünyanın değişik ülkelerinden müşterileri bu fuarda buluyor. Kanton Fuarı, sadece Çin pazarına değil, dünyanın değişik pazarına girmek açısından da önemli bir fuardır. Türk firmalarına sadece Kanton Fuarına değil, Güney Çin’de yapılan diğer fuarlara da katılmalı. Guangzhou ve çevresi önemli bir ağırlık merkezidir. Ayrıca, yakında yeni başkonsolosluk açacağımız Chengdu ve çevresi de önemli bir çekim merkezidir. Firmalarımıza bu merkezlerin her birini değerlendirmelerini, sadece belli merkezlere takılı kalmamalarını öneririm. Bu çerçevede, Türk firmaları ve tüm girişimcilerimiz, çok hızlı gelişen Xiamen, Wuhan, Chengdu, Chongqing ve Shengyang gibi şehirleri de yakından izlemeli.”