Güncel Haber
Giriş Tarihi : 02-12-2021 23:08   Güncelleme : 02-12-2021 23:08

Ticaret koridoru

Korona Virüs’ün yarattığı arz-talep dengesizliği nedeniyle oluşan tedarik zincirindeki yaralar sarılıyor. Türkî Cumhuriyetleri ile Türkiye bu konuda ortak hareket etme kararı aldı. Asya-Pasifik ile Avrupa'yı birleştirerek ticareti artırmayı amaçlayan proje kapsamında tüm ulaşım modları geliştirilecek.

Ticaret koridoru

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Kazakistan Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın ortak hareket etme kararı aldığını açıkladı. Bakan Muş, Türkî Cumhuriyetleri ile ülkemizin köklü ticari bağları bulunduğuna dikkat çekti.

DEMİRYOLU CANLANSIN

Konuya ilişkin açıklama yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Amacımız taşımaların kotalarla sınırlandırılmadığı, malların serbestçe taşındığı, maliyetlerin makul seviyelere indirildiği, gümrük işlemlerinin basitleştirildiği ortak bir lojistik altyapısı tesis etmek. Sadece kara yolunda değil, demir yolunda da işbirliğimizi güçlendirebileceğimiz alanlar mevcut. Ülkemizin Türk Cumhuriyetlerindeki yatırımlarının toplam piyasa değeri 7.7 milyar dolara ulaştı. Türk Cumhuriyetleri’nin ülkemizdeki yatırımları ise 8 milyar dolardır” dedi. 6 Türk devleti olarak 1 trilyon Doları aşan milli gelire sahip olunduğunun altını çizen Bakan Muş, “Türk Cumhuriyetleri’nin ülkemiz dış ticaretinden aldıkları pay yüzde 0.7’den 3.3’e ulaştı. Türk firmalarının bölgedeki yatırımları 17.6 milyar Dolar. Bugün anlaşmalarımızda tercihli ticaret, lojistik ve yeşil dönüşüm ön plana çıktı” diye konuştu.