Güncel Haber
Giriş Tarihi : 26-12-2021 21:06   Güncelleme : 26-12-2021 21:06

Bakımını yap!

Özulaş A.Ş. Genel Müdürü ve toplu ulaşım uzmanı İsmail Yolcu, halkın ulaşım ihtiyaçlarını karşılayabilmek için esnafın sürekli tedbir almak zorunda olduğunu söyledi. Sistemin sürdürülebilir olması için bakım, onarım, teknik muayene ve kapsamlı temizlik planlamasının önemli olduğunun altını çizen Yolcu, “Bu konuda da İETT, esnafımıza gerekli kolaylığı sağlıyor” dedi.

Bakımını yap!

Bakımları zamanda yapılmayan otobüsler, hizmetin aksamasına neden oluyor. İstanbul halkının ulaşım hizmetlerinin aksamaması adına İETT, esnafın zorunlu bakımlarını yerine getirebilmesi için ayda iki defa izin veriliyor.

KADEMELİ YOĞUNLUK

Konuya ilişkin açıklama yapan Özulaş A.Ş. Genel Müdürü İsmail Yolcu, “Aracın zorunlu ihtiyacını, mevcut işletme şartları içinde rahatlıkla planlayabiliriz. İstanbul da yolculuğun yoğunlaştığı yani Pik yaptığı veya azaldığı günleri ve zaman dilimlerini biliyoruz. İş günleri sabah pikinin süresi kısa, akşam ise biraz daha uzundur. Yine sabah 10:00 ile 16:00 saatleri arasında hattan hat’a farklılık gösterse de yolculuğun yüzde 65-80 azaldığını, yine Pazar günleri yolcu yoğunluğunun sabah en az seviyede olduğunu ve saat 12’den sonra kademeli arttığını, Cumartesi de keza iş günlerine göre yüzde 25-30 azaldığını biliyoruz” ifadesini kullandı.

İYİ BİR PLANLAMA!

“Bir başka gerçek de ÖHO işletmecilerinin bakım ve onarım için özel servisleri kullanmalarının gerekliliğini, bunlarında Pazar günü kapalı olduğunu biliyoruz” diyen Yolcu, şöyle devam etti: “Bu çerçeve de işin görülmesiyle alakalı gerekli süreler iyi hesaplanmalıdır. Yolcu yoğunluğuna ve araç sayısına göre uygun hatlarda tek şoförlü, dinlenmeli servisler veya sabah pikinden sonra sefer planlamayarak ayda kaç defa gerekli ise o kadar izin verebiliriz. Böyle bir düzenleme sefer kaybı oluşturmaz, tam aksine var olanı azaltacaktır. Özulaş verilerine göre işletmeci kaynaklı zayi seferlerin oranı yüzde 3,5’tir. Bunun 0,5’ini kaza, anlık arıza veya hastalık gibi çok sık olmayan mazeretlere ayırır isek kalan 3’ü tamamen bakım, onarım ve kapsamlı temizlikten kaynaklanmaktadır. Planlı izinlerle ve bunların yerinde kullanıldığını denetleyerek sefer kayıplarını en az 2 puan azaltsak verilecek izinlerin hizmete çok fazla etkisi olmayacaktır.”