Güncel Haber
Giriş Tarihi : 30-06-2022 19:50   Güncelleme : 30-06-2022 19:50

Sürpriz artışa dikkat!

Döviz kurunun yükselmesine paralel otomotiv ve yedek parça fiyatları aşırı derecede artmaya başladı. Ulaşım Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Purtuloğlu, yükselen fiyatlara karşı araç sahiplerini uyardı. Purtuloğlu, “Araç sahipleri yüksek sigorta bedellerine maruz kalmamaları için trafikte çok dikkatli seyir edip kazaya karışmamalılar” dedi.

Sürpriz artışa dikkat!

Trafik sigortası ve kasko poliçe fiyatları hem sigorta şirketlerine hem de sigortadan yararlanmak isteyen kişilerin sürücü bilgilerine ve araç geçmişine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Kasko fiyatını aracın markası, modeli, üretim yılı, motor hacmi, sonradan eklenen aksesuar ve cihazlar, aracın kazaya karışmış olup olmaması belirlerken, araç sürücüsünün sicili de trafik sigortasını etkileyen faktörler arasında.

FİYATLAR ARTACAK!

Konuya ilişkin açıklama yapan Ulaşım Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Purtuloğlu, “Kasko fiyatını yüksek bulduğun için kasko yaptırmak konusunda tereddüt yaşıyor olabilirsin. Çünkü kasko prim bedelleri aracının özelliklerine ve sigorta şirketine göre yüksek meblağlara çıkabilir. Ancak araç fiyatlarındaki artışı ve ilerleyen dönemde araçların daha fazla değerleneceğini de göz önünde bulundurursan bugünden kasko sigortası yaptırmanın önemini daha iyi anlayabilirsin. Primlerin ne kadar olduğu en iyi kasko şirketi seçimini de etkileyen bir faktördür. Kasko fiyatları hesaplanırken farklı unsurlar göz önünde bulundurulur, bu nedenle primler arasında farklılık olur. Peki, kasko sigortasında fiyat farkı neden oluşur? Bu sorunun tek bir cevabı yok, bundan dolayı primleri etkileyen tüm faktörleri tek tek incelemek gerekir” dedi.

FARKLI TUTARLAR

İsmail Purtuloğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “Kasko fiyatların etki eden en önemli unsurlardan biri aracın kasko değeridir. Kasko değeri hesaplanırken aracın üretildiği yıl, markası, türü ve modeli gibi etkenler göz önünde bulundurulur ve bunlara göre her yıl ortalama bir kasko değer listesi yayınlanır. Sigorta şirketleri bu listede yer alan fiyatları inceler ve değerlendirmeleri sonucunda poliçenin fiyatını belirler. İkinci el piyasası olan ve çok satılan araçların hem parçası daha kolay bulunur hem de tamiri daha uygun fiyata yapılır. Bu nedenle aracının sıfır ve ikinci el olmasına göre kasko prim tutarında farklılık oluşur. Yaşı ilerlemiş ve ikinci el piyasası olan araçların kaskosu sıfır araca göre daha fazla olur. Çünkü hem masrafı fazladır hem de kaza riski yüksektir. Araç eskidikçe daha fazla kaza ve hasar durumu ile karşılaşabileceği için ödenmesi gereken tutar da yükselir. Dolayısıyla yeni model araçların eski modellere göre prim bedelleri daha yüksek çıkar.”