Güncel Haber
Giriş Tarihi : 21-12-2022 21:55   Güncelleme : 21-12-2022 21:55

Araçlar çalışmayacak!

Avrupa’da AdBlue üretiminde yaşanan sorun, lojistik sektöründe yeni bir krizi tetikledi. Krizle birlikte Türkiye’nin AdBlue ihracatı ise 6 kat arttı. Arbey Kimya Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, “AdBlue için de tahıl koridoru gibi bir anlaşma yapılabilir” dedi.

Araçlar çalışmayacak!

Küresel doğalgaz fiyatlarındaki yüksek artışlar, AdBlue’nin hammaddesi üre fiyatlarına da yansıdı. Batılı ülkelerin yaptırımları sonrası, Rusya’nın ihracata yönelik kısıtlamaları da tedarikte önemli zorlukları beraberinde getirdi. AdBlue markasının kullanım haklarına ve VDA lisansına sahip firmalardan Arbey Kimya’nın Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karahasanoğlu, AB ülkelerinde, emisyon değerlerini düşürmek için dizel motorlu araçlarda AdBlue kullanımının zorunlu olduğunu anımsattı.

ARAÇLARI ÇALIŞMAYABİLİR

Karahasanoğlu, yükselen fiyatlar nedeniyle Avrupa’da AdBlue üretiminde ciddi azalışlar görüldüğünü açıkladı. AdBlue temin edilmez ise dizel yakıtlı kamyon, TIR, tren ve gemi gibi lojistik araçlarının kullanılamayacağının altını çizen Karahasanoğlu, “Dizel motorlu traktör, iş makineleri, ambulans ve itfaiye araçları ile binek otomobiller de çalıştırılamayacak. Bu durumdan sadece uluslararası lojistik faaliyetleri değil, marketlere ve bayilere ürün taşıyan araçlar da etkilenecek. Avrupalı tüketici ürün bulmakta zorlanacak. Yükselen fiyatlar enflasyonu daha da artıracak. İthalat ve ihracat dolayısıyla üretim sekteye uğrayacak” dedi.