Güncel Haber
Giriş Tarihi : 28-02-2023 11:01   Güncelleme : 28-02-2023 11:01

Göz yumacak değiliz!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, deprem felaketine ilişkin açıklamada bulundu. Ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıklayan Bakan Nebati, KGF limitinin de 350 milyar liraya çıkarıldığını söyledi. Bakan Nebati “Milletimiz birlik olurken, bir kesim fırsatçılık yapmaya tenezzül etti. Bu duruma kesinlikle göz yumacak değiliz” dedi.

Göz yumacak değiliz!

TEK YUMRUK OLDUK!

Deprem bölgesinde konuşan Bakan Nebati, Kredi Garanti Fonu'nun limitinin 100 milyar lira oranında artırıldığını ve 350 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı. Bakan Nebati, çiftçilere 3,4 milyar liralık ödemenin de yapıldığını dile getirdi. Bakan Nebati, “Asrın felaketi sonrası milletimiz tek yumruk oldu. Yaraları hep birlikte sarmaya başladık. Bir tarafta tek yumruk olup felaketin üstesinden gelmeye çalışılan tablo varken, bir kesiminde fırsatçılık yapmaya tenezzül ettiği gözlenmiştir. Bu durum her şeyden evvel bizim geleneklerimize uygun değildir. Son derece de yakışıksız bir tavırdır. Bu duruma kesinlikle göz yumacak değiliz. Konuyla alakalı gerekli tahkikatlar başladı” ifadesini kullandı.

YARALARI SARIYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti; “Vefat eden vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin. 13,5 milyon insanın direk etkilendiği bir deprem yaşadık. Son 100 yılın en büyük deprem felaketi olarak kayıtlara geçti. Bu felaket sonucunda 44 bin 354 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Depremin ilk anından itibaren tüm imkânlarını seferber eden devletimiz, vatandaşımızın yaralarını sarmaya ve bölgeyi imar etmeye devam edecektir. Depremden zarar gören vatandaşlarımızın yaralarının sarılması için bütçe ve imkânlarımızı en etkin şekilde kullanıyoruz. AFAD başta olmak üzere kamu ve kuruluşların acil nakitlerini karşılamak için 100 milyar lira kaynak ayırdık.”

YENİ DÜZENLEMELER

“Vergisel düzenlemeleri devreye aldık” diyen Bakan Nebati, 10 ilimize deprem tarihi itibarıyla mücbir sebep hali ilan ettiklerini ifade etti. Bakan Nebati, “Bölgede faaliyet gösteren 671 bin aktif mükellefimizin vergiyle ilgili yükümlülüklerini erteledik. Yapılandırma kanunlarından faydalanan vatandaşların Şubat’tan Temmuz’a kadar olan ödeme sürelerini uzattık. Prefabrik yapı ve konteynerlerde bu yılın sonuna kadar KDV oranını yüzde 1’e indirdik. Devlet tarafından başlatılan yardım kampanyalarına nakdi ve makbuz karşılığında yapılan yardımlar vergi matrahında indirim kapsamına alındı. Taksitlendirilen borçların yüzde 10’unu ödemeden borcu yoktur yazısı alınmasını sağladık. 250 milyar liralık KGF paketinde 100 milyar lira artışa giderek toplam kredi hacmini 350 milyar liraya çıkardık” dedi.

HABER: Turgay SARAÇLI