Kara
Giriş Tarihi : 17-04-2023 02:42   Güncelleme : 17-04-2023 02:42

Sefer sayıları düştü!

Şehirlerarası yolcu taşımacılık sektöründe sert düşüşler yaşanmaya devam ediyor. Günlük sefer sayıları ise 14 bine geriledi. TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım, “Hava ve demir yollarının düşük ücret uygulaması nedeniyle sektörden aldıkları pay her geçen gün artıyor. Otobüs taşımacılığı pazarı, kayıt dışı faaliyetlerin de etkisiyle her geçen gün daralmaktadır” dedi.

Sefer sayıları düştü!

Otobüs yolcu hareketliliğinde sert düşüş yaşandı. Günlük sefer sayıları 14 bine geriledi. Sektör Meclis Başkanı Yıldırım, okullarda ara tatilin Ramazan Bayramı’nı da içine alacak şekilde 14 Nisan Cuma günü başlamasına rağmen beklenen yoğunluğun yaşanmadığını dile getirdi.

DARALMA BÜYÜK!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Yıldırım, “Geçmiş bayramlarla mukayese edildiğinde yolcu hareketliliğinde yüzde 40 daralma var. Bir taraftan ekonomik gerekçeler, diğer taraftan seçim süreci bu hareketliliğin daralmasındaki önemli nedenler olarak görülüyor. Aynı zamanda hava yolları ve demir yollarının düşük ücret uygulaması nedeniyle sektörden aldıkları pay da her geçen gün artarken otobüs taşımacılığı pazarı, denetim ve yaptırımların yetersizliğinden kaynaklanan kayıt dışı korsan taşımacılık faaliyetlerinin de etkisiyle her geçen gün daralıyor” ifadesini kullandı.

GÜNÜ KURTARIYOR

Geçmiş yıllarda günlük sefer sayıları normal günlerde 22 bin civarındayken son dönemde 14 binlere gerilediğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: “Tatil başlangıcında bir hareket var. Firmaların büyük çoğunluğu ilave sefer yapabiliyor. Sefer sayılarının düşmesine rağmen mağduriyet yaşanmaması için ilave sefer yapmak isteyen firmalarımız için Bakanlık her bayramda olduğu gibi gerekli düzenlemeyi yaptı.” Geçmişte 10 günlük bayram tatillerinde yaklaşık 10 milyon yolcu taşırken bu tatilde 5-6 milyon kişilik bir hareket beklediklerini söyleyen Yıldırım, “Yolculuklarda öğrenci hareketleri, tatil ve memleketine gidecek olanlarda denge var. Tatil içindeki günlerde büyük bir hareket yok” dedi.

KORSANA DİKKAT

Bilet fiyatlarında yeni bir zammın söz konusu olmadığına işaret eden Mustafa Yıldırım, tatil süresince kış aylarında uygulanan yüzde 30 indirimlerin uygulanabileceğini dile getirdi. Başkan Yıldırım, bilet fiyatlarının petrol fiyatlarına bağlı olarak yazın artırılabileceğine dikkati çekerek, o dönem yolculuk yapmayı planlayan vatandaşların bunu da göz önünde bulundurmalarını tavsiye etti. Korsan bilet konusunda da uyarıda bulunan Yıldırım, vatandaşların biletsiz seyahat etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.