Güncel Haber
Giriş Tarihi : 12-11-2023 20:05   Güncelleme : 22-12-2023 21:39

Firmalar, belini doğrulttu

Korona virüs ile birlikte gerçekleşen kapanmalar ve yaşanan ekonomik kriz, otomotiv sektöründe üretimin düşmesine neden oldu. Taşın altına tekrardan elini sokan firmalar, sektörün beklenen zamandan önce toparlanmasını sağladı. Türkiye’de 35 bin 184 adet kamyon ve çekici satışı gerçekleşerek rekor bir büyüme elde edildi.

Firmalar, belini doğrulttu

Araç yatırımlarını erteleyen lojistik ve nakliye firma sahipleri, alımlara ağırlık kazandırdı. İş yoğunluğunun artması, yüksek araç fiyatlarını bile gölgede bıraktı. Türkiye ağır ticari araç pazarında 20 bin 183 çekici satılırken, 15 bin adette kamyon satışı gerçekleşti. 2023 yılı Ocak – Ekim içerisindeki treyler satışı ise 12 bin 701 oldu. Ticari araç satıcıları, ertelenen alımların satışa dönmesiyle birlikte sektörün yılsonuna doğru daha da hareketlenmesini bekliyor.

YÜZLER GÜLÜYOR!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ağır Ticari Araçlar Derneği Başkanı Burak Hoşgören, 2023 yılındaki kamyon ve çekici satışlarının yüzleri güldürdüğünü ifade etti. Hoşgören, “Çekici satışlarımız geçen yıla göre yüzde 14 oranında artarak 20 bin 183 adet oldu. 16 ton ve üstü kamyon satışlarımızda yüzde 59 oranında artış göstererek 10 bin 355 adete ulaştı. Yine aynı şekilde 16 ton altı kamyon satışlarımız da yüzde 16 oranında arttı ve 4 bin 646 adet olarak gerçekleşti. Yaşanan ekonomik krizin izlerinin silinerek satışların artması, gerçek anlamda bizleri mutlu etti” dedi.

HER ŞEYE RAĞMEN!

“Sektörümüz, ekonominin ve ülkelerdeki gelişmelerin nabzını tutan bir yapıya sahip” diyen Burak Hoşgören, konuşmasına şöyle devam etti: “Küresel ekonomik bunalım, ülke savaşlarının neden olduğu kutuplaşmalar, kaynak yetersizlikleri, enerji krizi gibi tüm ülkeleri etkileyen bir süreç yaşadık. Ülkemizde ise hepimizi derinden etkileyen deprem afeti, seçim süreci, kur değişimleri ve finansa erişmedeki zorluklarla mücadele ettik. Bu da yönetilmesi güç olan bir dönemin yaşanmasına neden oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ağır ticari araçlara düşen görevler devam etti. Yatırım ertelemeleri yaşansa da talepler, satışa dönüştü. Ağır ticari araç pazarı, 2023 yılının ilk 10 ayında son on yılın ortalamasına göre yüzde 55 artış gösterdi. Çıkan sonuçtan sektör mensupları olarak memnunuz.”