Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:07   Güncelleme : 13-11-2014 17:07

Ulusoy, hızlı trene talip

Ulusoy Seyahat, Ankara-İstanbul hızlı tren hattı da dahil demiryolları ve şehir içi toplu taşımacılığı işletmeciliğinde söz sahibi olmayı hedefliyor.

Ulusoy, hızlı trene talip

Ulusoy Seyahat, Ankara-İstanbul hızlı tren hattı da dahil demiryolları ve şehir içi toplu taşımacılığı işletmeciliğinde söz sahibi olmayı hedefliyor. Şirket, bu amaçla Almanya'nın demiryolu ve otobüs taşımacılığını elinde bulunduran Deutsche Bahn ile sözleşme imzaladı.

Ulusoy Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, dünyanın en büyük yolcu taşımacılığı şirketinin bilgi birikimini ve tecrübesini Türkiye'ye taşımak istediklerini belirterek, İstanbul'da metrobüsün Anadolu ve Avrupa yakasındaki son duraklarından şehrin uç noktalarına yolcu taşımak istediklerini kaydetti. Deucthe Bahn, geçen ay Polonya'nın en büyük özel demiryolu taşımacılık şirketi PCC Lojistik'i satın almıştı.

Ulusoy Genel Müdürü Yıldırım, Deutsche Bahn'la Türkiye'de demiryolu ve şehir içi otobüs taşımacılığı işletmeciliği yapmak istediklerini belirterek, rantabl ve kâr elde edebilecekleri hatlarda taşıma yapmak istediklerini dile getirdi. Yıldırım, demiryolu taşımacılığının özel sektöre de açılabilmesi için gerekli kanuni mevzuatın bir an önce lanmasını istedi. Hızlı trenin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir hattı 13 Mart'ta Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak. 1994'te Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesiyle oluşan yarı devlet şirketi Deutsche Bahn, gelirlerinin yüzde 50'sini demiryolu taşımacılığından elde ediyor. Yıllık cirosu 30 milyar Euro'yu geçen şirkette 229 bin kişi çalışıyor. Yıldırım, ayrıca eski ve bakımsız araçlarla yolcu taşımacılığının yapıldığı Rusya'da Ulusoy markasıyla hizmet vermek için girişimde bulunduklarını da dile getirdi.

Mustafa Yıldırım, havayolu şirketlerinin yolcu sayısının 50 milyonu aştığını, bu durumun otobüs sektörüne etkisini artırdığını belirterek, sektörde elenmelerin yaşanmaya başladığına dikkat çekiyor. Özellikle uzak güzergâhlara yolcu taşımacılığı yapan firmalar önemli ölçüde yolcu kaybına uğradı. Otobüs şirketlerinin sayısı 517'den 400'ün altına geriledi. Yıldırım'a göre otobüsçüler ayakta kalabilmek için farklı açılımlar yapmak zorunda. Bunun için önlerinde birkaç seçenek bulunuyor. Uçakların ardından yakın bir da ilk etabı devreye girecek hızlı tren yolcu taşımacılığında entegrasyon sisteminin gelişimine katkı sağlanacak. Avrupa'da uçak ve tren yolcuları, otobüslerle evlerine yakın bölgelere taşınıyor. Türkiye'de de kısa mesafeli taşımalar önem kazanacak. Örneğin İstanbul gibi geniş bir alana yayılan kentlerde merkeze uzak bölgelere yapılan taşımacılık ve birbirine yakın şehirlerarasında yolcu taşımacılığı ön plana çıkacak. Avrupa'da ğu gibi banliyö hatlarının önem kazanacağına dikkat çeken Mustafa Yıldırım, faaliyetini sürdürmek isteyen küçük otobüs firmalarının sermaye ve tecrübe birikimine sahip marka şirketlerle birlikte yoluna devam edebileceğine işaret ediyor. Yıldırım, Ulusoy'un Karadeniz'de zor durumda olan bir firmaya destek verdiğini, bu sayede bazı güzergâhlarda seferlere yeniden başladıklarını söyledi.

Ulusoy, yeniden yapılanma sonrasında Anadolu'da büyük şehirlere sefer düzenleme kararı aldı. İlk adımı Konya'yla atan şirket, İstanbul ve Ankara'yla Konya arasında seferlere önümüzdeki günlerde başlayacak. Şirketin Genel Müdürü Yıldırım, "Konya operasyonumuzda bir firmayla ortaklık yaptık. Bu il, ticaretin yanı sıra öğrenci açısından da büyük potansiyel barındırıyor" . Filosunda 320 otobüs barındıran Ulusoy Turizm önümüzdeki aylarda 40 otobüs daha alacak.

YOLCULAR İSTEDİĞİ KANALI SEYREDEBİLECEK

Uçaklarla rekabet için hizmet kalitesini artıran otobüs firmaları, yolculara kablosuz internet hizmeti, cep telefonunu şarj edebilme imkânı, tekli koltuk gibi avantajlar sunuyor. Ulusoy Seyahat, bir adım daha atarak otobüslerde her yolcunun istediği kanalı kesintisiz seyretme imkânı sunmaya başladı. Genel Müdür Mustafa Yıldırım, şimdilik yurtdışından ithal ettikleri, bazı hatlarda otobüslere yerleştirdikleri uydu anten sayesinde televizyonun çekmemesi sorununu ortadan kaldırdıklarını ifade etti. Yıldırım, "Her koltukta yer alan ekranlar sayesinde yolcular istediği kanalı uydudan seyretme imkânına sahip oluyor. Kurduğumuz teknoloji şirketiyle bir süre sonra uydu antenini Türkiye'de üreteceğiz. Başka şirketlere de bu cihazın satışını yapacağız." şeklinde konuştu.

ZAMAN