Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:10   Güncelleme : 13-11-2014 17:10

Bunun sırrı ne?..

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği  (IATA) Başkanı Bisignani, ekonomik kriz nedeniyle dünyada havayollarının zararının 9 milyar doları bulabileceğini belirtti… Ancak Türkiye’deki havayolu şirketlerinin kârlarını artırmaları şöyle dursun, her gün yenilenen filolarla hizmet veriyorlar… IATA Başkanı Giovanni Bisignani, ekonomik krizin havayollarına 9 milyar dolara patlayacağını açıkladı… Ancak bizde durum çok farklı… Türkiye’de devlet destekli havayolu şirketleri, dünyadaki meslektaşlarının yaşadıkları sıkıntılar şöyle dursun kârlarını ve filolarındaki uçak sayısını her geçen gün arttırıyorlar… Avrupa’daki şirketler krizin etkilerinden kurtulmak için birleşme yolunu seçiyor ya da kapanıyor… Türkiye’de ise her geçen gün mantar gibi yeni yeni havayolu şirketi türüyor… BU BİR MUCİZE Mİ? Uluslararası sivil havayolu taşımacılığı sektöre ekonomik krizin de etkisiyle ciddi sorunlar yaşarken Türkiye’deki sivil havacılık sektörü adeta mucize yarattı.

Bunun sırrı ne?..

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği  (IATA) Başkanı Bisignani, ekonomik kriz nedeniyle dünyada havayollarının zararının 9 milyar doları bulabileceğini belirtti… Ancak Türkiye’deki havayolu şirketlerinin kârlarını artırmaları şöyle dursun, her gün yenilenen filolarla hizmet veriyorlar…

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, ekonomik krizin havayollarına 9 milyar dolara patlayacağını açıkladı… Ancak bizde durum çok farklı… Türkiye’de devlet destekli havayolu şirketleri, dünyadaki meslektaşlarının yaşadıkları sıkıntılar şöyle dursun kârlarını ve filolarındaki uçak sayısını her geçen gün arttırıyorlar… Avrupa’daki şirketler krizin etkilerinden kurtulmak için birleşme yolunu seçiyor ya da kapanıyor… Türkiye’de ise her geçen gün mantar gibi yeni yeni havayolu şirketi türüyor…

BU BİR MUCİZE Mİ?

Uluslararası sivil havayolu taşımacılığı sektöre ekonomik krizin de etkisiyle ciddi sorunlar yaşarken Türkiye’deki sivil havacılık sektörü adeta mucize yarattı. Dünyadaki havayolu şirketleri peş peşe zararlar açıklayıp filo küçültme uçulan hat sayısını azaltma yoluna giderek krizi atlatmaya çalışırken,Türkiye’deki havayolu şirketleri filolarını genişletip kârlarını artırıyor.

Avrupa ülkelerindeki havayolu şirketleri de kirze karşı birleşmelere gidip kimileri kapanıyor. Türkiye'de ise bunu aksine pazara yeni firmalar giriyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde, başına eski İstanbul Havayolları Genel Müdürü Safi Ergin'in getirildiği Tailwind adlı havayolu şirketi seferlere başladı.

FİLOLAR DA BÜYÜYOR

Krizin etkisiyle havayolu sektörünün ciddi bir sıkıntı içinde ğunun bildirdiği bu günlerde, Türkiye’deki havayolu şirketlerinin peş peşe yaptıkları açıklamalarla bu yıl filolarına kattıkları ve katacakları uçak sayılarını duyurmaları dikkat çekiyor.

SKY FİLOSUNA İKİ YENİ UÇAK

Bu dönemde filosundaki uçak sayısını artıran özel havayolu şirketlerinden Sky Air, geçtiğmiz günlerde Boeing 737 serisinin son modeli olan B737-900 ER yolcu uçağını filosuna dahil ederken, ikinci B737-900 ER tipi uçağının da önümüzdeki günlerde filoya katılacağını açıkladı. Buna göre Sky Havayolları'nın filosundaki uçak sayısı 13'e yükseldi.

ATLASJET DE ÇİFTLEDİ

Aynı dönemde Atlasjet de biri A 330 biri de A 321 tipi olmak üzere iki yeni uçağı daha filosuna ekledi. İki yeni uçakla Atlas Jet’in de filosundaki uçak sayısı 12’yi buldu.

SUNEXPRESS 5’LEYECEK

Kriz ortamında filosunu büyüten bir diğer özel havayolu şirketi de, THY’nin de ortağı ğu SunExpress . Türk Havayolları (THY) ve Lufthansa'nın ortak şirkti olan Sunexpress Havayolları filosuna 5 yeni uçak ekleyeceğini açıkladı. 5 yeni uçağın da aktılmasıyla SunExpress filosundaki uçak sayısı 20’den 25’e yükselecek.
SunExpress Genel Müdürü Paul Schwaiger, 2009'un ilk 4 ayında taşıdıkları yolcu sayısını, bir önceki döneme göre yüzde 45.25 artışla 1 milyon 45 bine çıktığını belirterek, bu dönemde cirolarının da yüzde 21 artarak 102 milyon avroya yükseldiğini söyledi.

THY’NİN HEM FİLOSU HEM KÂRI

Bu dönemde filosundaki uçak sayısını en çok artıran ise THY . THY kriz ortamında filosundaki uçak sayısını artırırken, kârını da yükseltti.
Yıl başında filosundaki uçak sayısı 102 olan THY’nin, teslim aldığı ve yıl sonuna kadar teslim alacakları ile birlikte filosundaki uçak sayısını 127’ye ulaşacak.
THY’nin ilk dört aylık kârının da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 327 artışla 1 milyar 134 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.

UÇAK SAYISI 282

Türkiye’deki sivil havayolu taşımacılığındaki büyüme, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerinden de görülüyor.
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)’den yapılan açıklamada, 2009 yılı Ocak ayından Mayıs ayı sonuna kadar 22 adet geniş gövdeli hava aracının daha filoya katıldığı belirtilerek, Türk sivil hava aracı siciline kayıtlı havayolu işletmelerinin sahip ğu uçak sayısının 282’ye yükseldiği bildirildi.