Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:19   Güncelleme : 13-11-2014 17:19

Belgeler bir yıl daha indirimli

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesine bir hafta kala 'ara çözüm' bulundu.

Belgeler bir yıl daha indirimli

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesine bir hafta kala 'ara çözüm' bulundu. Ulaştırma Bakanlığı, söz konusu belgelerin 2010 sonuna kadar yüzde 93 indirimle verileceğini açıkladı. Ancak belge denetimlerinde geri adım yok. 1 Ocak'tan itibaren belgesiz yola çıkan araçlara 2 bin liraya kadar para cezası kesilecek.

Hafif ticari araç kiralama hizmetlerinde krize yol açan Karayolu Taşıma Yönetmeliği, yürürlüğe girmesine bir hafta kala değiştirildi. Buna göre ticari araç sahiplerinin alacağı yetki belgeleri bir yıl daha indirimli olacak. İndirim oranı ise yüzde 94'ten 93'e çekildi.

Yetki belgeleri 5 bin ile 258 bin TL arasında değişiyor. Bu rakamların üzerinden indirim yapılıyor. Kargo ve nakliye şirketlerinin ertelenmesini beklediği belge denetimleri ise öngörüldüğü gibi 1 Ocak 2010'dan itibaren başlayacak. Denetimlerde yetki belgesi, taşıt kartı ve SRC belgesi bulundurmayan kişi ya da şirketlere araç başına 224 liradan 2 bin liraya kadar para cezası kesilecek.

Bugüne kadar 47 bin çekici, 340 bin kamyon ve 103 bin kamyonet yurtiçi, 16 bin kamyon ile bin kamyonet de uluslararası yetki belgesi almış durumda. Cezalı duruma düşmek istemeyen kişi ve şirketler, belge almak için sıraya girdi.

Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, bölge müdürlükleri ile sanayi ve ticaret odalarının yoğunluk sebebiyle hafta sonu da çalışacağını açıkladı. Kemaloğlu, son bir haftada 5 bine yakın araç yetki belgesi aldığını ve bugüne kadar da 123 milyon lira ceza kesildiğini söyledi.

HANGİ BELGE İÇİN NE İSTENİYOR?

C1: (Kendi iştigali ile ilgili uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlar) En az bir ticari araç sahibi olmak.

C2: (Uluslararası ve yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapanlar) En az 10 ticari araç, 300 ton taşıma kapasitesi ve 100 bin lira sermaye

C3: (Uluslararası ve yurtiçi ev/büro eşyası taşımacılığı yapanlar) En az üç ticari araç, 50 ton taşıma kapasitesi ve 25 bin lira sermaye sahibi olması gerekiyor.

L1: (Yurtiçi lojistik işletmeciliği yapanlar) 100 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç, bin metrekare depo ve 150 bin lira sermaye

L2: (Uluslararası ve yurtiçi işletmeciliği yapanlar) 150 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç, 2 bin metrekare depo ve 300 bin lira sermaye.

K1: (Yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapanlar) Gerçek kişi 25 ton, tüzel kişi 75 ton taşıma kapasitesine sahip ticari araç ve 10 bin lira sermaye

K2: (Kendi iştigali ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapanlar) En az bir ticari araç.

K3: (Yurtiçi ticari ev/büro eşyası taşımacılığı yapanlar) En az 3 ticari araç, 50 ton taşıma kapasitesi ve 25 bin lira sermaye.