Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:22   Güncelleme : 13-11-2014 17:22

Yolcu taşımacılığı tartışıldı

İstanbul Üniversitesi Maliye Kulübü’nün düzenlediği “'Paradigmatik Değişim Sempozyumu'” ağır topların katılımı ile mini Ulaşım Sempozyumuna dönüştü.

Yolcu taşımacılığı tartışıldı

İstanbul Üniversitesi Maliye Kulübü’nün düzenlediği “'Paradigmatik Değişim Sempozyumu'” ağır topların katılımı ile mini Ulaşım Sempozyumuna dönüştü. Sempozyumda taşıma sistemleri arasındaki rekabet, yaşanan sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.

İstanbul Üniversitesi merkez kampusunda düzenlenen sempozyuma; Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım ve Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, ulaşım konusunda birikimlerini öğrencilere aktardı.

Ulaşım Sempozyumunda taşıma sistemleri arasındaki rekabet, otobüs taşımacılığı sorunları, yaşanan kriz ve çözüm yolları tartışıldı. Sempozyuma öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

HÜKÜMET HAVA VE DEMİR YOLLARINA AĞIRLIK VERDİ

Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, sempozyumda Hükümetin taşıma sistemlerindeki uygulamaları, amaçları ve hedeflerini anlattı. Hükümetin hava ve demir yollarına öncelik verdiğinin altını çizen Aydın, özellikle 6 saati geçecek yolcu taşımacılığında hava ve hızlandırılmış demiryollarının seçilmesi için bu iki sektörü daha cazip hale getirdiklerini aktardı.

Aydın, “Hava ve demir yollarının gelişmiş ülkelerdeki gibi gerektiği yerde olması için hükümet tarafından ÖTV, KDV v.b konular da desteklendi. Desteklerle birlikte hava taşımacılığı son iki dönem de yolcu sayılarını kça yükseltti” .

OTOBÜS FİRMALARI DİSİPLİNE EDİLDİ

Otobüs taşımacılığı konusuna da değinen Aydın, “Otobüs ile yolcu taşımacılığının mesleki yeterlilik, can güvenliği, konforu ve haksız yıkıcı rekabetin önüne geçilmesi için düzenlenen yeni yönetmelik ile birlikte firmaları disipline ettik. Otobüs firmalarının devletten destek aramak yerine mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik, mali disiplin konularında başarmaları gereken konuları çözmeleri gerektiğini aktardık. Bu sektörümüzde ÖTV ve KDV desteği henüz programımıza alınmadı” diye konuştu..

THY’NİN YOLCU SAYISI YÜZDE 50 ARTTI

Türk Hava Yolları genel Müdürü Temel Kotil’de konuşmasına Ulaştırma Bakanlığı ve Hükümetin aldığı tedbirler ve destekleri için sık sık teşekkür ederek başladı. Son dönem Hükümet destekleri ile yolcu sayılarında kça yükselen grafiğinin altını çizerek Kotil, özel hava yolu şirketlerinin rekabetine rağmen hem ülke içinde hem de uluslararası taşımacılıkta hızla yükseldiklerini, ciro ve yolcu sayılarında %50’den fazla ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Temel Kotil, 70 milyon dolarlık tanıtım bütçesi sağlanması ile dünya genelinde iyi bir tanıtım, billboard ve reklam, sponsorluk faaliyetleri yürütmeleri sonunda Türk Hava Yolları olarak dünya sıralamasında en üst seviyelere ulaştıklarını anlattı.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÇOK ÖNEMLİ

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın, deneyimli bir ekiple yolcu taşımacılık sektöründe hızla ilerlediklerini anlattı.

“Sosyal sorumluluk, bilişim, teknolojik yenilikler, kaliteli ve eğitimli insan kaynağı ile kurumsallaşma yolunda kısa da büyük ilerlemeler kaydettik” diyen Akçın, hizmet sektöründe müşteri memnuniyetinin her şeyden önde geldiğini söyledi.

Akçın, “2009 yılında kriz dönemi olmasına rağmen stratejik yönetim ve bütünleşik pazarlama yöntemlerinin uygulanması, yönetim kurulumuzun destekleri ve yatırımlar sayesinde %4.5 büyüme gerçekleştirdik. Yıllık taşınan yolcu sayımız ise 5 milyondan 6 milyona çıktıktı” .

SEKTÖR ZOR BİR DÖNEMMEÇTEN GEÇİYOR

Akçın, “Sektörümüz zor günler yaşıyor. Sektör temsilcilerimiz yaşanan haksızlık ve zorlukları siyasi ve kamuoyu otoritelerine anlatamadı. Doğru ve bilgiye dayanan çözüm yolları maalesef geliştirilemedi. Sorunların çözümü için ilgili makamlarla gerekirse Mehmet Ali Akçın olarak davaya hizmet adına görüşmeler yapıp mücadele edeceğim. Ulaştırma Bakanlığı, ilgili Hükümet yetkilileri ve kamuoyu liderleriyle görüşmeler yaparak çözüm yollarını aktaracağım. Sektör temsilcileri ile de bir araya gelerek firmalar arası koordinasyon, ortak hareket ve sektörün genel davasına ikna çalışmaları yürüterek mücadele edeceğiz” diye konuştu.

YETERİNCE DESTEK YOK

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, hem sektörden hem de hükümet kanadından yeterince destek görmediklerini ve bunun sonucu olarak da bir takım sıkıntılar yaşamaya başladıklarını söyledi.

Yıldırım, “Şuan sektörümüzde yıkıcı bir fiyat rekabeti var. Her şeyden önemlisi firmalarımız haksız ve yıkıcı rekabeti bir kenara bırakarak hizmette rekabet etmelidir. Birlik olmayız ve bu birliktelik ile sorunlarımızı hükümete ileterek çözüm talep etmeliyiz. Firmalarımızın değişen dünya ekonomisi ve gelişimi içinde kurumsallaşmayı başarmaları ve birliğe destek vererek aynı dili konuşmaları halinde birçok sorunun üstesinden geleceğimize inanıyorum. Sektörümüzde yaşanan birçok sorun var. Kendimizi ne kadar doğru anlatabilirsek, bu sorunlarda kısa sürede hükümet tarafından çözüme kavuşur” açıklamasını yaptı.

Emirhan Vural - www.ulasimgazetesi.com