Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:22   Güncelleme : 13-11-2014 17:22

Busworld, kapılarını ‘bakan’sız açtı

Uluslararası otobüs fuarı Busworld Türkiye, kapılarını açtı.

Busworld, kapılarını ‘bakan’sız açtı

Uluslararası otobüs fuarı Busworld Türkiye, kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuara 15 ülkeden 6’sı otobüs üreticisi olmak üzere toplam 185 firma katıldı. Fuarın açılışını ise Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın yaptı.

İlki 2007 yılında yapılan ve 2008 yılından itibaren de UFI Approved Event Sertifikası alarak uluslararası nitelik kazanan Busworld Türkiye 2010 Fuarı, HKF Fuarcılık A.Ş. tarafından, Busworld Kortrijk yönetimi, merkezi İsviçre de olan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) işbirliği ve Türkiye Otobüsçüler Federasyonu TOFED’in destekleri ile organize ediliyor.

İstanbul Fuar Merkezi’nde 2 salonda 13 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan fuar, otobüs, minibüs, midibüs ve turizm araçları, yedek parça, aksesuar ve ekipman, akaryakıt ve motor yağı üreticilerinin yanı sıra sigorta, bilgi teknolojileri sağlayan firmalar ve bankalar gibi otobüs endüstrisine hizmet ve ürün sağlayan tüm kuruluşları bir araya getiriyor.

Fuarın açılışı için düzenlenen törene Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Ali Rıza Yüceulu, TOFED Başkanı Rüştü Terzi, Genel Sekreter Mevlüt İlgin ve yönetim kurulu üyeleri ile üretici firmaların üst düzey yöneticileri katıldı.

İLGİLİ BAKAN VE SİYASİLER DAVET EDİLMEDİ Mİ?

Belçika’nın Kortrijk Kasabası’nda 1971 yılından beri düzenlenen Busworld, uluslararası ihtisas fuarı… Bu yıl Türkiye’de 3’üncüsü düzenlenen fuara, Ulaştırma Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı ile Müsteşarları, Maliye Bakanı, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, Mecliste grubu bulunan siyasi parti genel başkanları, İstanbul Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı katılmadı. Bir gün önce firmaların basın toplantılarını yakından takip eden Yabancı basının da fuar açılışına ilgi göstermediği gözlendi. Böyle önemli bir fuarın sıradan bir açılış gibi yapılması ise HKF’nin organizasyon eksikliği olarak değerlendirildi.

Fuarın açılış konuşmasını yapan HKF Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Bekir Çakıcı, Busworld Türkiye 2010’da yüzde 30 büyüme kaydettiklerini, önümüzdeki yıllarda ise dünyanın en önemli katılım gösteren fuarlarından biri olacaklarını söyledi. Çakıcı, “15 ülkeden 185 firma katılım gösterdi. 3’üncü organizasyonumuzda yüzde 30 büyüme gerçekleştirdik. 12 bin ziyaretçi hedefliyoruz” .

DESTEKLERİMİZ SÜRECEK

TOFED Başkanı Rüştü Tersi ise konuşmasında karayolu taşımacılık sektörünün geçmişine değindi ve tahta kasa araçlarla taşımacılık yapıldığını hatırlattı. Terzi, “At arabasıyla yapılan taşımacılıktan, tahta kasalı motorla araçlara, oradan da bugün teknoloji harikası araçlara gelindi. Otomotiv üreticileri Türkiye’ye üretim tesislerini kurdu ve bizlerin ihtiyacı olan otobüsleri burada üretmeye başladı. Busworld Türkiye fuarının 1 numara olması için Türkiye Otobüsçüler Federasyonu olarak desteklerimiz sürecektir” .

SİZİ KIRINA KADAR MAFAMI KIRARIM
SAYIN MÜSTEŞARIM (!)


Yapılan konuşmaların ardından Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, “birde otomotiv ürecilerini dinleyelim. Onların talepleri nelerdir” demesi üzerine HKF Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Bekir Çakıcı, “Sizi kırana kadar kafamı kırarım Sayın Müsteşarım. Mehmet Bey (Buldurgan) otomotivciler adına siz konuşun” yanıtını verdi.

HURDA YAŞI İNMELİ

Adana Ticaret Odası Başkanı olarak otomotiv üreticileri adına konuşma yapacağını ifade eden Temsa Global CEO’su Mehmet Buldurgan, “İşsizlik artıyor, istihdam azalıyor. Bunun için önlem almamız gerek. Bugün hurda yaşı 30. Avrupa regülâsyonuna uygun araçlar üretmeye başladık. Bir tarafta AB standartlarında üretilmiş yeni bir aracı yola park ediyorsunuz, hemen onun yanına 29 yaşında bir araç geliyor. Bu araçlar hem çevreye hem de ekonomimize büyük zarardır. Kamu bir karar almış ve araç parkını 15 yaşa çekecekmiş. Çok güzel bir uygulamadır bu. Ülkemizde hurda yaşı 30 yerine 16’ya düştün, üretim artsın, işsizlik azalsın” diye konuştu.

KARAYOLU DA BÜYÜK BİR SEKTÖR

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, son 7 yılda hava ve demir yolu taşımacılık sektörüne büyük katkılar sağladıklarını söyledi. Karayolunun da büyük bir sektör ğunu dile getiren Aydın, “Havayolunda bir atılım gerçekleştirdik. YTH’de yapılması gerekenler yapıldı. Bu sektörleri yok sayamayız. Vatandaşın rahat ulaşımı açısından bu sektörlerinde desteklenmesi gerekiyor. Karayolu da büyük bir sektör. Otobüs ile yolcu taşımacılığının mesleki yeterlilik, can güvenliği, konforu ve haksız yıkıcı rekabetin önüne geçilmesi için düzenlenen yeni yönetmelik ile birlikte firmaları disipline ettik. Otobüs firmalarının devletten destek aramak yerine mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik, mali disiplin konularında başarmaları gereken konuları çözmeleri gerektiğini aktardık” .

HURDA YAŞI DÜŞECEK

Aydın, şöyle konuştu: Mehmet Bey’in ifade ettiği konu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Kendi kaynaklarımızı kullanarak şuanda 30 yaş ve üstü ticari araç sahiplerine vergi borcunu silerek piyasa değerinin 2-3 kat üstünde ödeme yapıyoruz. Şuanda 18 bin 495 araç sahibi aracını bize teslim etti. Hedefimiz 100 bin aracı trafikten çekmek. Daha sonra hurda yaşının 25’e indirilmesi için çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından fuar açılışı yapıldı. Aydın ve beraberindeki davetliler, stantları tek tek dolaşarak firma yetkililerinden bilgi aldı.

Busworld Türkiye 2010’a Türkiye başta olmak üzere Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Macaristan, Polonya Ukrayna ve Hindistan’dan toplam 35 yabancı firma katıldı.