Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:28   Güncelleme : 13-11-2014 17:28

Türkiye’de 14 milyon araç var

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, araç muayene istasyonlarının TÜVTURK’e devredilmesiyle birlikte Türkiye’de sağlıklı istatistikî bilgilere ulaşıldığını söyledi.

Türkiye’de 14 milyon araç var

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, araç muayene istasyonlarının TÜVTURK’e devredilmesiyle birlikte Türkiye’de sağlıklı istatistikî bilgilere ulaşıldığını söyledi. Aydın, “TÜVTURK ile birlikte aracın tüm bilgileri kayıt altına alınmaya başladı. Türkiye’de tescilli 14 milyon 453 bin araç bulunmaktadır” .

11 Temmuz 2010 tarihi itibariyle 9 milyon 38 bin 438 aracın muayene edildiğini açıklayan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, muayeneye gelen bu araçlardan 3 milyon 724 bin 346’sının ilk muayeneden geçemediğini bildirdi.

Aydın, “Araç muayene istasyonlarında yapılan tüm muayenelerin sonuçlarına baktığımız muayene edilen araçlarımızın yüzde 41.21’inin emniyetsiz veya ağır kusurlu ğunu görüyoruz. Yani muayene edilen her 100 araçtan 41 tanesi güvenli olmadıkları halde trafikte kları tespit edilmiştir. Sevindirici olan ise ilk muayeneden geçemeyen bu araçların yüzde 96’sının ikinci muayeneye geldiklerinde kusurlarını gidermiş olmalarıdır” .

Trafiğe tescilli araç parkı hakkında istatistiki bilgilerde veren Talat Aydın; binek araç sayısının 7 milyon 93 bin, hafif ticari araç sayının 2 milyon 761 bin, ağır ticari araç sayısının 928 bin, traktör sayısının bir milyon 368 bin ve motosiklet sayısının da 2 milyon 303 bin adet ğunu söyledi. Aydın, muayeneye gelmeyen binek araç oranın yüzde 20, hafif ticari araç oranının yüzde 25 ve ağır ticari araç oranının da yüzde 30 ğunu kaydetti.

MUAYENE YAPTIRMAYANLAR DİKKAT!!!

TÜVTURK tarafından tutulan araç bilgilerinin bakanlıkla anında paylaşıldığını dile getiren Talat Aydın, muayeneye gelmeyen araçlar için denetimlere ağırlık vereceklerini ifade etti. Aydın, “Muayene istasyonlarına getirilmeyen araçlarında muayeneden geçirilmesi için denetimlerimize ağırlık vereceğiz. Şuanda bazı böylelerde denetim istasyonlarımız mevcut ancak en kısa da 81 ilimizin girişlerine yol kenarı denetim istasyonlarımızı kurmayı planlıyoruz. TÜVTURK’ten gelen bilgiler doğrultusunda görevli personellerimiz yol kenarı denetim istasyonlarımızda aracın muayenesi olup olmadığını da denetleyecekler. Zaten yasal yetkileri var. İdari yaptırımları ve para cezalarını da orada derhal uygulayacaklar” diye konuştu.