Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:29   Güncelleme : 13-11-2014 17:29

Yola çıkmadan önce hazırlık yapın

Ülkemizde binlerce sürücü uzun, genellikle de yorucu seyahatlere, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve dinlenmeden başlıyor.

Yola çıkmadan önce hazırlık yapın

Ülkemizde binlerce sürücü uzun, genellikle de yorucu seyahatlere, araçlarını yeterli şekilde hazırlamadan ve dinlenmeden başlıyor. Araştırmalar; yaz aylarındaki kazaların iki temel nedeninin, bakımı yapılmamış ya da yetersiz yapılmış araçlar ve yorgun sürücüler ğunu göstermektedir.

İnsanların pek çoğu, işlerinden çıkıp tatil yerlerine gitmek için acele etmekte. Bu telaşlarından dolayı da genellikle araçlarının seyahat için yeterli olup olmadığını kontrol etmeyi ve hazırlık yapmayı unuturlar. Araştırmalar arızaların ve teknik sorunların %32'sinin tatil yolunda meydana geldiğini göstermekte.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Pierre Poncelet, “Güvenli, rahat bir seyahat araçların, yola çıkmadan önce kontrol edilmesi ve tam bir bakımının yapılması ile başlar. Hiç kimse seyahatinin bir arıza ile bölünmesini istemez. Ancak sorunların pek çoğu da düzenli bakım ve onarım ile önlenebilir. Yola çıkmadan önce aracınızı kontrol ettirdiğiniz taktirde, canınızı sıkacak bir durumla karşılaşmadan, gitmek istediğiniz yere rahat ve güvenli bir şekilde varabilirsiniz” .

KURALLARA UYARAK ARAÇ KULLANIN

İster 100 kilometrelik bir yolculuk olsun, ister 1000 kilometrenin üzerinde uzun bir yolu içersin, yaz aylarında araba sümek birkaç zorluğu beraberinde getirir: yoğun trafik, uzun mesafe, gece ve gündüz boyunca araç kullanmak, bir anlamda sürücünün sabrını denemektir.

Araştırmalar pek çok sürücünün hala yorgunluğun, uyku halinin ve dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki etkisini göz ardı ettiğini göstermektedir. Örneğin; Fransa’da ölümle sonuçlanan her üç kazadan birinin nedeni yorgunluk ve uyku hali olarak kaylmiştir.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Poncelet, “Yazın tatil yolunda araba kullanmak, ev, iş ve sosyal mekanlar arasında araba kullanmak gibi değildir. Çeşitli ülkeler üzerinden arabayla uzun yolculuklara çıkmak beraberinde dikkate almamız gereken bazı zorlukları da getirmektedir. Daha önceden bilmediğiniz yollar, direksiyon başında geçirilen uzun saatler, tatil yerine varmak için sabırsızlanan aile ile birlikte bitmek bilmeye gece ve gündüzler her gün karşılaşılan durumlar değildir” açıklamasını yaptı.

GECE ARAÇ KULLANMANIN OLUMSUZ ETKİSİ

Yoğun trafik veya gündüz sıcaklığından dolayı sürücülerin pek çoğu gece yola çıkmayı tercih etmektedir. Gece araba kullanmanın vücut üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır, ancak bunlar genellikle sürücüler tarafından dikkate alınmamaktadır.

Kazaların yaklaşık %40’ı gece meydana gelmektedir. Bu çok da şaşırtıcı değil, çünkü gece araba kullanan sürücülerin sürüş becerileri düşmektedir. Şeritlerde bir sağa bir sola kaymak, belirli bir hızı tutturamamak ve pek çok kez direksiyonun konumunun düzeltilmesi bunun sonuçlarıdır.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Poncelet, “Gece yolculuğu yapmaya karar verdiyseniz, aracınızın hazırlıklı ğundan emin olun: temiz ön farlar, arka farlar, sinyal lambaları ve camlar, gece araba kullanmanın temel gereksinimleridir. Ön farlarınızın, yolu düzgün şekilde aydınlatmak üzere ve diğer sürücülerin görüşünü engellemeyecek şekilde ayarlanmış ğundan emin olun. Gece araba kullanırken hızınızı düşürün ve takip mesafenizi artırın. Gece sürüşlerinde, diğer araçların hızını ve mesafesini tahmin etmenin zorlaştığını unutmayınız” şeklinde önerilerde bulunuyor.

GÜVENLİ SÜRÜŞ PLANLAMASI

Dinlenme ve mola noktaları da dahil olmak üzere seyahatin planlanması, varış yerine güvenli ve rahat şekilde ulaşmanızı sağlamak için daha gerçekçi, yönetilebilir sürüşe yardımcı olmaktadır.

Goodyear Lastik Test Departmanı Başkanı Poncelet, “Yola çıkmadan önce yol boyunca nerelerde mola verileceğinin planlanması, sürücülerin gerçekçi, yönetilebilir mesafeler tutmasına yardımcı olmaktadır. Şu da bir gerçek ki mola yerlerini önceden planlamayan sürücüler kendilerini birkaç kilometre daha gitmek için zorlamakta ve bunun sonucunda da riskler artmaktadır. Yorgunluk, kişinin koordinasyonunu ve birkaç işi aynı anda etkin şekilde yapma becerisini sınırlandırmaktadır” diyerek sürücüleri uyarıyor.

Goodyear’ın Önerileri:
- Yolculuğa iyi dinlenmiş olarak başlayın! Yola çıkmadan önceki gece uykunuzu iyi alın.
- Vücudunuzun uyanık ve aktif olmaya alıştığı bir saatte yola çıkın.
- Yola çıkmadan önce alkol almayın.
- Uykunuzu getiren ilaçlar almaktan kaçının.
- Yoğun trafiğe çıkış saatlerinden kaçının.
- Düzenli molalar verin. Yorgunluk hissettiğinizde hemen dinlenin. Kısa bir yürüyüşe çıkın.
- Araba içerisinde ısı oluşumunu engelleyin. Araştırmalar yüksek ısının kanda 0.5 derece alkol kadar etkisi bulunduğunu göstermektedir.