Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

Otoyollar ve Boğaz köprüleri özelleştiriliyor

Otoyollar ve Boğaz köprülerinin işletmesinin 25 yıl süreyle özel sektöre devri için süreç başladı.

Otoyollar ve Boğaz köprüleri özelleştiriliyor

Otoyollar ve Boğaz köprülerinin işletmesinin 25 yıl süreyle özel sektöre devri için süreç başladı. Köprü ve otoyol özelleştirmelerini içeren Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre köprü ve otoyolların işletme hakkı devri yöntemi ile 31 Aralık 2012 tarihine kadar lanmış olacak. Bu kapsamda toplam 2 bin kilometre uzunluğa sahip 6 otoyolun yanı sıra Boğaziçi ve Fatih köprülerinin işletmesi özel sektörce gerçekleştirilecek. Özelleştirme ihalesine yerli ve yabancı yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor. İlgili yabancı firmalar arasında ise İtalya, Fransa ve Avusturya’da otoyol işletmeciliği yapan şirketler yer alıyor.

Karar ile daha önce özelleştirme kapsamına alınan Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri özelleştirme programına alındı. Bu otoyollar ve köprülerin bağlantı yolları ile Gaziantep-Şanlıurfa, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları, Ankara, İzmir ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çevre otoyolları ve bunların bağlantı yolları da özelleştirme kapsam ve programına dahil edildi. Köprü ve otoyollar tek paket halinde birlikte, fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıl süreyle ‘işletme haklarının verilmesi’ şeklinde özelleştirilecek.