Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:32   Güncelleme : 13-11-2014 17:32

Proje tamamlanınca İzmir 3,5 saat

Türkiye’nin en büyük otoyol projesi olan ve İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil Yap-İşlet-Devret modeliyle 11 milyar liraya ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli, Dilovası’ndaki şantiye alanında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle atıldı.

Proje tamamlanınca İzmir 3,5 saat

Türkiye’nin en büyük otoyol projesi olan ve İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil Yap-İşlet-Devret modeliyle 11 milyar liraya ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temeli, Dilovası’ndaki şantiye alanında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle atıldı. Projenin lanmasıyla birlikte 10 saatlik İzmir yolculuğu 3,5 saate indirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gebze Dilovası’nda düzenlenen Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bugün Gebze’de ülke adına, gelecek adına son derece gurur verici bu temel atma törenini gerçekleştiriyor olmaktan büyük heyecan duyduğunu söyledi.

Erdoğan, “Bugün burada, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha start veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın kuruluşunun 87’nci yıl dönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyetimizi taçlandırıyor, adeta ülkemize bir Cumhuriyet Bayramı hediyesi sunuyoruz” .

Erdoğan, “Bugün Türkiye’nin iki büyük şehrini, İstanbul ve İzmir’i geniş bir otoban ve muhteşem bir köprü ile birbirine bağlayacak çok büyük bir projenin temelini atıyoruz. Buradan, Dilovası’ndan otobana girecek bir araç, Körfez üzerindeki asma köprüyü geçecek, Hersek’e ulaşacak, oradan Orhangazi ve Gemlik üzerinden Bursa çevre yoluna çıkacak. Bursa çevre yolundan sonra araç, Ulubat Gölü’nün doğusundan, Mustafakemalpaşa ve Susurluk ilçelerimizin kenarından geçerek Balıkesir’e gelecek. Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerimizden geçen araç, Turgutlu’dan batıya yönelecek ve İzmir çevre yoluna girerek İzmir’e ulaşacak” diye konuştu.

Bu projenin, sadece İzmir’i İstanbul’a geniş bir otoyol aracılığıyla bağlamakla kalmayacağını ifade eden Erdoğan, hem yol üzerindeki Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa illerinin de bu otoyoldan istifade edeceklerini hem de çevre illerin, örneğin Yalova, Bilecik, Eskişehir ve Uşak’ın da bu otoyolu kullanacağını kaydetti. Otoyolun etki alanı içindeki çok geniş bir hatta bulunan 18 ilin bundan yararlanacağına dikkati çeken Erdoğan, bununla birlikte ticari ve sınai olarak da yeni bir canlanmanın yaşanacağının altını çizdi.

Erdoğan, şu anda, İstanbul İzmir arasının, mevcut devlet yoluyla 8-10 saat sürdüğünü anımsatarak, “Yolun lanmasıyla, İstanbul-İzmir arası 3,5-4 saat gibi kısa bir süreye düşecek. Aynı şekilde, İstanbul’dan yola çıkan araç, 2-2,5 saatte Eskişehir’e ulaşacak” .

İstanbul-İzmir arasının bu otoyolun lanmasıyla birlikte 377 kilometreye düşeceğini, yani mevcut yolun 140 kilometre kısalmış olacağını anlatan Erdoğan, bağlantı yollarıyla birlikte tam 421 kilometre yol inşa etmiş olacaklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Tabii bu büyük projenin içinde, bu büyük proje kapsamında bir başka büyük projeyi de gerçekleştiriyoruz. Şu anda bulunduğumuz mevkiden, Dilovası’ndan Hersek’e, biliyorsunuz biz de bir söz var: ‘Ettekraru ahsen velevkane yüz seksen’ (Böyle güzel şeyleri yüz seksen kere bile ifade etseniz o yerinr, gayet iyidir)... Üç kilometre uzunluğunda bir asma köprünün de inşaatına başlıyoruz. Bu asma köprü landığında, dünyada, Japonya’daki Akaşi Köprüsü’nden sonra en uzun ikinci köprü Türkiye’de inşa edilmiş olacak. Dünyadaki en uzun 20 köprü arasında Türkiye’de şu anda iki köprü var. Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Körfez’e yaptığımız bu köprü ile listeye üçüncü bir köprüyü de ilave ediyoruz ve dünyanın en uzun ikinci köprüsüne sahip ülke konumuna yükseliyoruz.”

Burada birkaç teknik rakamı da paylaşmak ve ne büyük boyutta bir projeyi başlattıklarını bu rakamlarla daha somutlaştırmak istediğine işaret eden Erdoğan, proje kapsamında, toplam 18 kilometre uzunluğunda 30 viyadük, 7,5 kilometre uzunluğunda 4 tünel ve 209 köprü inşa edileceğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan, inşaat süresince, yaklaşık 50 bin kişilik bir istihdam sağlanacağını ve inşaat sektörünün de bu projeden olumlu yönde etkileneceğini dile getirdi. Erdoğan, “Yolun kısalması, trafiğin hafiflemesi sayesinde, hesaplarımıza göre yılda 870 milyon liralık bir tasarruf elde edilecek. Projenin maliyeti, 11 milyar Türk Lirası. 7 yılda bitmesi planlanan köprü, ben inanıyorum ki konsorsiyumun gayretleri sayesinde 7 yıldan çok daha kısa bir sürede lanacaktır, biraz sonra onun pazarlığını burada yapacağız” şeklinde konuştu.

Kendine göre evde bir hesap yaptığını ve bu hesaba göre bu çağda artık böyle bir projenin bu kadar süreye yayılmasını, bu kadar güçlü firmalara yakıştıramadığını vurgulayan Erdoğan, güçlü firmaların oluşturduğu bu konsorsiyumun bunu daha kısa sürede halletme gücüne sahip ğunu belirtti.

Erdoğan, tarihin de bunun çok açık ve net örnekleri ile dolu ğuna ve öyle bir ecdadın torunları olarak bunu uygun bulmadığına dikkati çekerek, “Çok daha kısa da bu projeyi bitirerek, dünyaya buradan bir sinyal vermemiz lazım” .

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, projenin 7 yıldan önce lanması için 6 firmanın yönetim kurulu başkanlarıyla pazarlık yaptı. “Şimdi işin en heyecanlı anına geldik” diyen Erdoğan, pazarlık sırasında şunları dile getirdi:

“Bir pazarlık yapacağız. Bizim yapacağımız pazarlık, 22 yılla alakalı değil. 22 yıl dört ay bitti. Bizim yapacağımız pazarlık şu: 7 yılda bu projeyi hayata geçirmek sizlere yakışmıyor. Bunu biz ne kadar geri çekeriz? Ben diyorum ki burada güçlü firmalarımız var ve bu firmalarımız kendini her alanda ispat etmiş firmalar. 5’i yerli, bir tane de İtalya’nın kendisini bu alanda ispat etmiş firması var, aileden gelme, babadan oğula intikal etmiş...”

Otoyolun 5 yıl içinde lanmasının uygun ğunu ifade eden Erdoğan, “Neye dayanarak, 5 yıl diyorum Nuri Baba, Adnan Bey, Yüksel Bey? Burada 6 tane güçlü firma var. Hep beraber 5’e böleceğiz bu güzergahı. Bir taraftan köprü yürüyecek. Köprüyü 2 yılda bitirmemiz lazım. Köprü bizim için çok çok önemli. Çinlilerle isterseniz masaya ben oturayım da konuşayım. Çinlilerle de Korelilerle de konuşalım. Köprüyü çabuk bitirmemiz lazım. Hayati önem taşıyor. Köprüyü bir an önce bitirmemiz halinde bu güzergah hareketlenecek. Öncelikle bir defa İstanbul-İzmir otoyolunun projesini nihai olarak 5 yıla indirelim. 5.5 diyen, 5 de der. Oğuz Bey ‘emriniz olur’ , 5’i kabullendi” diye konuştu.

Törene, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanları Faruk Nafız Özak ile Faruk Çelik ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı.