Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:32   Güncelleme : 13-11-2014 17:32

Siemens’in gözü hızlı tren lokomotifinde

Hızlı tren lokomotifi üreticilerinden Alman Siemens şirketi, Türkiye’de hızla gelişen demiryolu yatırımlarından pay alabilmek için, lokomotifleri yerel bir ortakla Türkiye’de üretmeyi teklif etti.

Siemens’in gözü hızlı tren lokomotifinde

Hızlı tren lokomotifi üreticilerinden Alman Siemens şirketi, Türkiye’de hızla gelişen demiryolu yatırımlarından pay alabilmek için, lokomotifleri yerel bir ortakla Türkiye’de üretmeyi teklif etti. Türkiye’de ilk defa bu yıl demiryoluna ayrılan kaynak 3,8 milyar lirayla, 3 milyar lira ayrılan karayolunu geçti.

Eskişehir-Ankara hızlı tren hattını 2008’de devreye sokan Türkiye, hızlı demiryolu ağını genişletmek için kesenin ağzını açtı. Türkiye, bu sene demiryollarına 3,8 milyar lira bütçe ayırdı. Böylece, demiryolu yatırımları Türkiye’de bu yıl ilk kez 3 milyar lira ayrılan karayolunu geçti. Raylı sistemde yeni teknolojilerini Türkiye’de de uygulamak için ihalelere teklif veren Alman şirketi Siemens, Türkiye’de yerel bir ortakla lokomotif üretebileceğini açıkladı.

Şu anda Türkiye’de 11 bin kilometre demiryolu hattı bulunuyor. 1950’den 2000’e kadar hiç ilave demiryolu hattı yapılmazken, ağırlık hep karayoluna verildi. Dünyada yeni eğilim hızlı toplu taşımaya geri dönerken Türkiye de demiryolu yatırımını hızlandırdı. 2008 yılında ülkenin ilk hızlı treni Eskişehir-Ankara arasında seferlere başladı. 2 bin kilometre yeni hızlı tren hattı yapılması için kolları sıvayan Devlet Demiryolları, Ankara-Konya hattını yakında hizmete açacak. Hızlı tren sistemi yeni hatlarda 300 kilometreye çıkacak.

Siemens, bir kısım Türk basın mensuplarına hem hızlı tren projeleri hem de Berlin trafik kontrol merkezindeki faaliyetler hakkında bilgi verdi. Siemens Mobility CEO’su Hans-Jörg Grundmann, Türkiye’de hem elektronik-mekanik desteğe hem de lokomotif üretimine talip klarını söyledi. Siemens Mobility’nin cirosunun 6,4 milyar Euro’ya ulaştığını belirten Grundmann, “Raylı sisteme çok önem veriyoruz. Dünyada raylı sistemin yeniden doğuşu var. Ülkeler demiryoluna yeniden odaklanmaya başladı” . Siemens Mobility’nin hızlı tren projelerinin dışında trafik kontrol ve yönetim merkeziyle Almanya’da çok başarılı ğuna dikkat çeken Grundmann, “İstanbul’da insanlar trafiğe nasıl dayanıyorlar anlayamıyorum. Avrupa yakasından Asya yakasına geçişte trafik dayanılmazdı. Bu mega kentte mobility sistemlerinin geliştirilmesi şart. Dünyada artık ‘ben önemliyim, lüks araba kullanmalıyım’ görüşü geride kaldı. Gençler toplu taşımaya yönelmeye başladı. İnternet bağlantılı, modern, hızlı tramvaylar, metrolar var” .

Siemens’in 1981’de ICE serisiyle başladığı hızlı tren serüveni bugün Velaro serisiyle hız rekorları kırıyor. İspanya’da 404 kilometreye kadar çıkan Velaro’nun bu yıl geliştirilen son versiyonunun hızlı trende bir devrim ğunu söyleyen Siemens AG direktörü Mohamad Sidaoui, “Artık hızlı trenler uçakla rekabet eder hale gelecek. Hızlı trenlerde uçaklarda ğu gibi first class hizmeti var” . Trenler trafik sorununu çözdüğü için mega şehirlerde tercih edilmeye başladı.

Konya, Kayseri tramvay sistemleri, Bursaray, Siemens’in Türkiye’de ladığı projeler arasında. Cüneyt Genç ise Siemens Mobility Türkiye olarak, “Marmaray’ın elektromekanik tüm işlemlerine anahtar teslim olarak talibiz. Ayrıca Halkalı-Gebze arasında banliyö hattı rehabilitasyon projesine 7 Ocak’ta teklif vereceğiz” diye konuştu.