Demir Yolu
Giriş Tarihi : 15-02-2021 19:30   Güncelleme : 15-02-2021 19:36

Demir yolunda rekor

Ares Logistics CEO’su Engin Kırcı, salgın dönemde demir yolu ile ihracatın yüzde 33 artarak rekor seviyeye yükseldiğini açıkladı. Karantina önlemlerinin yoğunlaştığı Mart ve Nisan aylarında bu artışın yüzde 43’e ulaştı. Kırcı, “Intermodal taşımalar öne çıktı” dedi.

Demir yolunda rekor

Çevreci ve düşük maliyetli, farklı taşımacılık modellerinin bir arada kullanıldığı intermodal, salgın döneminde daha çok ilgi görmeye başladı. TÜİK’in taşıma şekillerine göre ihracat verileri arasında karantina önlemlerinin yoğunlaştığı Mart ve Nisan’da ihracatta demir yolu taşımacılığının payın 2019’un aynı dönemine oranla ikiye katlandı.

İHRACATTAKİ ÖNEMİ

Mart ve Nisan aylarında sınır geçişlerinin ciddi şekilde sorunlu olduğunu hatırlatan Kırcı, ilgili dönemde demir yolu ile ihracatın değer bazında yüzde 43 arttığını söyledi. Kırcı, ihracatçının demir yolu tercihinin, Mayıs ve sonrasında da devam ettiğini dile getirdi. Geçen yıl salgının etkisiyle toplam ihracatın 2019’a kıyasla yüzde 6 gerilediğini anımsatan Kırcı, “Demir yolu ile ihracat ise yüzde 33’lük yükselişle 1 milyar 288 milyon dolara ulaştı. Böylece ihracatta demir yolu taşımacılığında rekor kırıldı. Salgın nedeniyle de olsa demir yolunun yük taşımacılığındaki önemi bir kez daha görüldü” dedi.

ULUSLARARASI BAĞLANTI

Kırcı, Türkiye’nin son yıllarda uluslararası bağlantılı demir yolu yatırımlarına ağırlık verdiğine dikkati çekti. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi ile bu güzergâhta yük taşıma süresinin 4 saat 10 dakika kısalacağını aktaran Kırcı, Çin’e ihracat treninin hizmete alındığını ve İstanbul-Tahran-İslamabad yük treninin yeniden işletmeye açılacağını hatırlattı. Kırcı, 2020 yılı Ocak-Eylül aylarında demir yolu ile Avrupa, Asya ve İran’a toplam 2 milyon 600 bin ton uluslararası yük taşımacılığı yapıldığı bilgisini paylaştı. Bu rakamın, 2019’un aynı dönemine göre 655 bin ton ve yüzde 35 artış anlamına geldiğini vurgulayan Kırcı, Türkiye’nin uluslararası yük taşımacılığında demir yollarının daha çok kullanılacağını da sözlerine ekledi.