Demir Yolu
Giriş Tarihi : 23-07-2023 12:24   Güncelleme : 23-07-2023 12:24

Bakan treni test etti

Türkiye, demir yolunda hızla ilerlemeye devam ediyor. Elektrikli trenin ardından hızlı tren çalışmalarında da sona yaklaşıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilk yerli ve milli hızlı trenin test sürüşü yaptı.

Bakan treni test etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Milli elektrikli trenimizden sonra milli hızlı trenimizi de yapıyoruz. İlk prototip montajına 2024 yılı başında başlamayı planlıyoruz. 8 araçlı tren setine sahip olacak bu milli hızlı trenimizi de 2025'te yolcu taşımacılığına kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

KÜRESEL ÜRETİCİ

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.’yi (TÜRASAŞ) ziyaret eden Bakan Uraloğlu, 21 yılda Türkiye’nin yerli sanayi alanında dünya çapında küresel bir üretici ve ihracat ülkesi haline geldiğini söyledi. Bakan, milli elektrikli trenlerin başarıyla yolcu taşımacılığında kullanıldığının altını çizdi. Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti: “Hızlı trenimizi de yapıyoruz. İşletme hızı 225 kilometre olan hızlı tren tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaları final tasarım aşamasına getirerek bu sürecin yüzde 90’ını tamamladık. Bu kapsamda üretime esas teknik resim ve teknik dokümantasyon süreci ile birlikte tedarik süreçlerine devam ediyoruz. Elektrikli trenimizin ardından 8 araçlı tren setine sahip olacak hızlı trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına hazır hale getirmeyi hedefledik. Ülkemiz artık hızlı tren ve yüksek hızlı trenlerini üretebilecek konumdadır. Yakın bir gelecekte de yurtdışından araç temin etmeye gerek kalmayacaktır.”

70 BİN KİŞİ TAŞIDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektrikli trenlerin Adapazarı-Gebze arasında başladığı yolcu taşımacılığına başarıyla devam ettiğini açıklardı. Bakan Uraloğlu, “11 İstasyona uğrayarak 97 kilometre yol kat ediyor. Hizmete başladığı günden bugüne, 56 gün içerisinde 281 sefer yaptı. Trenimiz 27 bin 400 kilometre yol kat etti. 70 binin üstünde yolcumuza yüzde 77 kapasite doluluk oranı ile hizmet verdi. Bu ilk iki trenimize katılacak olan üçüncü tren setimizin fabrika testleri de başarıyla devam ediyor. 3’üncü setimizi de 2023 yılının 3’üncü çeyreğinde yolcu taşımacılığına hazır hale getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.