Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:32   Güncelleme : 13-11-2014 17:32

Tek taraflı vize haksızlıktır!..

Silopi İthalat-İhracat ve Sınır Ticareti Derneği (SİDER) 2.

Tek taraflı vize haksızlıktır!..

Silopi İthalat-İhracat ve Sınır Ticareti Derneği (SİDER) 2. Başkanı Av. Mehmet İhsan Kalkan, Irak vatandaşlarına yönelik vize uygulamasına son verilmesi gerektiğini dile getirdi. Kalkan, “Uygulamaya son verilmesi durumunda iki ülke arasındaki ilişkiler geliştireceği gibi, ticaret hacmi de artacaktır” .

SİDER 2. Başkanı Av. Mehmet İhsan Kalkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu durama acil çözüm getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Vize uygulamasının kaldırılması halinde bölge ticaretinde ciddi bir artışın olabileceğini dile getiren Kalkan, aynı da bunun bölge ekonomisine de çok büyük katkıda bulunacağını ifade etti.

Suriye ile karşılıklı vize uygulamasının kaldırılmasını örnek gösteren Kalkan, uygulama sonrası Gaziantep, Hatay ve Mersin illerinde otellerin doluluk oranının çok yüksek ğunu, bu durumun ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirdiği gibi, ticaret hacminin de artmasına büyük katkıda bulunduğunun altını çizdi.

Vize uygulamasının kaldırılması için gerekli çalışmalara başladıklarını ve yakın bir da bu çalışmalarını kamuoyu ve ilgili bakanlıklar nezdinde açıklayacaklarını belirten SİDER 2. Başkanı Av. Kalkan, “Geleceğe dair planları hep birlikte yapmamız gerekir. Geleceğimizi inşa ederken hepimize görevler düşmektedir. Yapacağımız bu çalışmalar ile birlikte, gelecek nesillere çok daha iyi ve yaşanabilir bir ortam bırakabiliriz. Bu sorumluluk hepimize aittir. Ülkelerarası diyalogun ilerlemesi, kültürlerin birbirine yakınlaşması, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarını da sağlayacaktır. Vize uygulamasının kaldırılması, tüm bu amaçlara da aynı da hizmet edecektir” .

Irak ülkesine uygulanan vize ile ilgili Iraklı vatandaşlardan birçok şikâyet aldıklarını açıklayan Kalkan, “Bu konuda görüşme imkânı bulduğumuz her kişiden ve kesimden, ciddi bir şikâyet aldık. Vatandaşlar bu durumdan da son derece rahatsızlık duyduklarını, vize almada birçok problemle karşılaştıklarını belirtirken, tüm bu sorunların giderilmesi için vize uygulamasının derhal kaldırılması istendi. Vize uygulamasıyla sınırlı sayıda insan ülkeye giriş yapmaktadır. Oysa ki Türkiye'yi gerek turistik amaçla gerekse ticari amaçla ziyaret etmek isteyen binlerce insan ğunu gözlemledik. Vize uygulamasının önündeki engeller biran önce kaldırılması gerekir. Bizim Irak’a girişimizde pasaport tek başına yeterli ancak bu tek taraflı vize uygulaması haksızlıktır. Bu uygulamadan aynı şekilde Irak vatandaşlarının da yararlanması gerekir. Iraklılar da tıpkı bizim Irak ülkesine rahatlıkla giriş yapabildiğimiz gibi, onlarında ülkemize rahatlıkla giriş yapabilmeleri gerekir” diye konuştu.

Halil COŞKUN - Silopi
Ulaşım Gazetesi