Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:38   Güncelleme : 13-11-2014 17:38

Hızlı tren sıfır hata ile çalışıyor

Ankara-Eskişehir hattında 13 Mart 2009’dan beri seferlerini sürdüren hızlı tren işletmeciliği, ‘güvenlik’ tarafıyla üniversite hocalarına oluşan Danışma Kurulu’na emanet.

Hızlı tren sıfır hata ile çalışıyor

Ankara-Eskişehir hattında 13 Mart 2009’dan beri seferlerini sürdüren hızlı tren işletmeciliği, ‘güvenlik’ tarafıyla üniversite hocalarına oluşan Danışma Kurulu’na emanet.

İki yıldır düzenli toplanarak çalışmalarını sürdüren kurul, günlük, haftalık ve aylık denetim sonuçlarını değerlendiriyor. En ince ayrıntısına kadar inceleniyor. Öneriler ve alınması gereken tedbirlere tutanakla kayıt altına alınıyor. Gereğinin yapılması için de Devlet Demiryolları’na teslim ediliyor.

Danışma Kurulu’nun başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Yarman yürütüyor. Yarman, hatla ilgili bugüne kadar en ufak bir güvenlik problemi yaşanmadığını belirtti. Bu görüşü bilimsel raporlara dayandırarak söylediğine dikkat çeken Yarman, “Bir kere bilim adamları olarak biz yanlış bir şeye imza atmayız. Aksi halde bedelini önce biz öderiz” . Periyodik denetimlerin gayesinin, ‘işleyen bir sistemde ortaya çıkabilecek ihtimalleri önceden tespit ederek gidermek’ ğunun altını çizen Yarman, “Biz neden tren setleri ve hat üzerinde günlük, haftalık ve aylık kontroller yapıyoruz? Bunun için” açıklamasını yaptı.

Hatta tespit edilen tüm bulguların, Uluslararası Demiryolu Birliği’nin (UIC) belirlediği standartlarda ğuna işaret eden Yarman, “Hattı; sinyalizasyon, elektrifikasyon ve altyapı şeklinde bir bütün olarak da ele aldığımızda güvenlik yönüyle en ufak bir sorun yaşanmadığını görürüz. Seferler son 6 ayda sinyalizasyonda ‘sıfır’ hata ile gerçekleşiyor” .

Trenin altyapısından sorumlu Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise işleyen bir sistemde bozulmanın meydana gelmemesinin mümkün olmadığını kaydetti. Ilıcalı, “Bunlar bizim beklediğimiz şeyler. Önemli olan değerlerin yüksek çıkmamasıdır. Bugüne kadar bizi şaşırtacak sonuçla karşı karşıya kalmadık. Gönül rahatlığı ile ‘altyapı mükemmel durumda’ diyebiliriz” açıklamasını yaptı.

Çeken çekilen araçların çalışmalarını takip eden İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Karaşahin de tren setlerini sadece rutin bakımları sırasında değil, seyir halindeyken de takip ettiklerini söyledi. Kurulda, elektrifikasyon testlerinin değerlendirmesini İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İlhan Kocaarslan yapıyor. Kocaarslan, hattı riske edecek bulguya rastlamadıklarını ifade etti. İTÜ’den Prof. Dr. Tuncer Toprak, trenin mukavemet, akustik ve gürültü gibi konularıyla ilgileniyor. Toprak, Ankara-Eskişehir arasında sefer yapan trenle, yurtdışındaki trenleri karşılaştırdığında Türkiye’dekini gayet konforlu bulduğunu vurguladı.