Kara
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:47   Güncelleme : 13-11-2014 17:47

Sızdırmazlık raporunu artık zorunlu!

Ulaştırma Bakanlığı, TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından LPG’li araçlara verilen gaz sızdırmazlık raporunu; zorunlu evrak listesinden çıkardı.

Sızdırmazlık raporunu artık zorunlu!

Ulaştırma Bakanlığı, TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından LPG’li araçlara verilen gaz sızdırmazlık raporunu; zorunlu evrak listesinden çıkardı. Konunun uzmanları, gaz sızdırmazlık raporunun zorunlu evrak listesinden çıkartılmasının; trafikte tehlikeli araç sayısıyla birlikte sektördeki kayıt dışı üretimin de artacağı yönünde yorumladı.

LPG’li araçlarda gaz sızdırmazlık raporunun zorunlu evrak listesinden çıkartılmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Gasitaly Genel Müdürü Selat Metin bu durumun büyük bir tehlike yaratacağını ifade etti. Selat Metin, “LPG’de güvenlik en önemli unsur. Gaz sızdırmazlık raporunun kaldırılması, güvenliğin yok olması anlamına gelir. Bu nedenle LPG’de denetimlerin mutlaka olması gerekiyor ” .

Gaz sızdırmazlık raporunun önemine değinen Selat Metin, şöyle devam etti: “2005 yılından itibaren, benzinli araçların LPG’ye dönüşümü, ‘sıralı sistem’le yapılmaya başlandı. Gerekli tüm güvenlik tertibatına sahip bu sistem sayesinde artık LPG ‘tehlikeli’ yerine, ‘güvenli ve çevreci’ olarak anılmaya başladı. Ancak 1995-2005 yılları arasında dönüşümü yapılan araçlar hâlâ trafikte ğundan, bu araçların hangisi güvenli hangisi değil saptamak zor. LPG’de güvenlik ve kalite çok önemli. Bu nedenle tüm araçların ında ve sertifika sahibi bayilerde kontrollerinin yapılması gerekiyor. Gaz sızdırmazlık raporu bu açıdan çok önemlidir. Bu raporun kaldırılması demek güvenliğin yok olması anlamına geliyor.”

Bu genelgeyle birlikte ‘merdiven altı’ imalatın da yolu açılacağını belirten Metin, “Yıllardır LPG’li araçların kötü şöhretini bitirmeye çalışıyoruz. Ekipmanlarımızın güvenirliğini gösteriyoruz, hatta ekipman ve montaj işçiliği kalitesiyle benzinli araçlardan daha güvenli ğunu iddia ediyoruz. Bu genelge bizim yıllar boyunca verdiğimiz çabayı da hiçe sayıyor. Merdiven altı üretimin artmasıyla LPG dönüşümlerinde kalite ve güvenlik önemsenmeyecek. Bunun sonucunda büyük tehlikeler meydana gelebilir. Bu nedenle LPG’yi tercih eden veya edecek kullanıcılar güvenilir firmaları tercih etmeli” .