Güncel Haber
Giriş Tarihi : 07-05-2018 13:49   Güncelleme : 09-10-2019 14:20

5G cihaz satışlarını arttıracak

Mobil Telekomünikasyon Derneği Genel Sekreteri Erhun Baş, Türkiye’deki operatörlerin 5G teknolojisine hazırlandığını açıkladı. Baş, 5G ile uyumlu cihaz sayısının 2019 yılıyla birlikte önemli ölçüde artmasını beklendiklerini söyledi.

5G cihaz satışlarını arttıracak

5G şebekelerinin; ABD, Güney Kore, Kanada, Japonya ve Çin gibi ülkelerde kullanıcı hizmetine sunulmaya başlanması Türkiye’yi de harekete geçirdi. 5G teknolojisi için gerekli çalışmaların yapılmasının ardından 2019 yılında Türkiye'de teknoloji yaygın olarak kullanılabilecek.

TÜRKİYE ROL MODEL OLMALI

Operatörlerin 5G teknolojisini hali hazırda test ettiğini ifade eden Mobil Telekomünikasyon Derneği Genel Sekreteri Erhun Baş, “Bu konuda yasal çerçevelerin çizilmesi gerekiyor ve ciddi çalışmalar var. Devlet mekanizmaları ve operatörler Türkiye’de sadece kullanıcı olmak değil, standartlarının belirlenmesinde ve yerli olarak geliştirilmesinde önemli bir rol oynamak istiyor. Türkiye’nin 5G teknolojilerinde öncü ülke olması vizyonuna uygun olarak, gerekli düzenlemelerin lanıp, bu teknolojilerin en uygun da son kullanıcı hizmetine sunulacağı söylenilebilir” .

ÜLKEMİZİN ALTYAPISI UYGUN

Mobil operatörlerin halen Türkiye’de gelişmiş bir 4.5G şebekesiyle hizmet vermeye devam ettiğini ifade eden Baş, bu teknoloji için gerekli altyapının uygun ğunu belirtti. Baş, şöyle devam etti: “Şebekenin elemanları yeni nesil 5G teknolojisinin de sex izle sunulmasına uygun olup, gerekli frekans tahsislerinin lanması, yazılım güncellemeleri ve belirli ekipman yatırımlarının ardından 5G hizmeti yetkilendirilmiş işletmecilerimiz tarafından sorunsuz bir şekilde verilebilecek.”

İNDİRME TARİH OLUYOR

Akıllı cihazlarda hali hazırda kullanılan alt yapı ciddi oranda enerji tüketiyor. Fakat 5G teknolojisiyle birlikte bu konuda ilerleme yaşanarak enerji tüketimini düşürecek. 5G teknolojisinin sağladığı hız nedeniyle kullanıcılar artık indirme kavramını kullanmayacak, tek tıkla anında video izleyebilecek. 2019 yılında teknoloji ile birlikte pazarda bir hareketlilik yaşanacağını ifade eden Baş, “5G teknolojisi son kullanıcıya; yüksek ve sürdürülebilir veri hızı, yüksek kapasite, esneklik, düşük gecikme hızı ve daha düşük enerji kullanımı başta olmak üzere, M2M, IoT, IoE gibi teknolojilerin özel ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde önemli yararlar sağlayacaktır. Türkiye’deki mobil operatörler, bu avantajları son kullanıcılarla buluşturmak üzere faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürmektedirler” diye konuştu.