Dernekler
Giriş Tarihi : 23-10-2020 18:25   Güncelleme : 23-10-2020 18:25

Hedef 100 milyar

UTİKAD’ın 38’inci seçimli olağan genel kurulunda yönetime aday olan geçmişten geleceğe ekibi, seçildikleri takdirde hayata geçirecekleri projelerini düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. Dr. Özdemir Turan yaptığı konuşmada, lojistik sektörünün GSYH içerisindeki payının ortalama yüzde 13 olarak kabul edildiğini belirtti.

Hedef 100 milyar

Dr. Özdemir Turan, Türkiye’deki lojistik sektörünün ekonomik büyüklüğünün 100 milyar doları aşması için çaba harcayacaklarını kaydetti. Turan, drone ile yük taşımacılığından sektörde kadın iş gücünün artırılmasına ve Türkiye’nin dış ticarette tercih ettiği ticari terimlerin değiştirilmesinden lojistik maliyetlerinin düşürülmesine kadar birçok konudaki projelerini paylaştı.

İNSANSIZ HAVA ARACI

Turan, “Geçen yıl tonaj bazında ithalatın yüzde 85,41’lik kısmı ülkemizde teslim alınmış, ihracatın da yüzde 37,49’luk kısmı satılmıştır. Bu durum sektörümüz için asla kabul edilemez. Bu oranları sektörümüz ve paydaşlarımız lehine değiştirecek bir bakış açısı en kısa zamanda tesis edilmelidir. Drone ile yük taşımacılığı yakın gelecekte yaygınlaşacağından insansız hava aracı mevzuat çalışmalarında etkin şekilde rol alacağız. Daha gerçekçi bilgi ve değerlere dayalı yeni bir lojistik performans endeksi hazırlanması için çalışma yapacağız” dedi.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLECEK

Lojistik sektöründe kadın iş gücünün destekleneceğini ifade eden Turan, geçmişten geleceğe ekibi olarak diğer bazı hedeflerini ise şöyle sıraladı: “Kağıtsız işlem için e-konşimento, e-irsaliye gibi uygulamalar desteklenecek. e-awb değişiklik ücretinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Yurtiçi lojistik masraf kalemlerini dünyadaki muadilleri ile karşılaştırıp ürün maliyetindeki payının düşürülmesi için çalışmalar yapılacak. Ordino uygulamasının tüm taşıma modları için gerekliliği sanayicilere anlatılacak. İhracatçılar tarafından kullanıldığında ticari kayıplara, ithalatçılar tarafından kullanıldığında potansiyel maliyetlere neden olan EXW incoterms uygulamasının kaldırılması için çalışılacak. İntermodal taşımacılığın gelişmesi adına 44 ton taşıma limitinin mevzuatta sektör lehine güncellenmesi için çalışılacak.”