Dernekler
Giriş Tarihi : 24-11-2023 11:29   Güncelleme : 22-12-2023 21:33

Aras: Yollar açılıyor!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, Asya ile Avrupa arasında köprü görevi gören Türkiye’nin taşımalarını kolaylaştırmak için yeni projeler geliştirerek çalıştıklarını açıkladı. İlgili mevzuatlarda acilen iyileştirmelerin yapılmasını talep eden Başkan Aras, ancak bu sayede gümrük ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılacağını savundu. Aras, “Sektörümüz güçlendikçe ülkemizin rekabet gücü de artar” dedi.

Aras: Yollar açılıyor!

AB ülkelerinin Türk taşımacılarına uyguladığı kota ve transit kısıtlamalar, ülkedeki yabancı plakalı araç taşıma paylarının her geçen gün artmasına neden oluyor. Schengen ülkelerinin Türk sürücülere yönelik vize kısıtlamaları ise uzun bir dönemdir hala çözüm bekliyor. Lojistik firma yetkilileri ise Türkiye-AB ticaretinin sürdürülebilirliği açısından yaşanan sorunların acilen çözümlenmesini beklerken, umut verici açıklama UND’den geldi. UND Başkanı Şerafettin Aras, Sektörün talep ve beklentilerini kapsayan konuları 8 ana başlıkta toplayarak önümüzdeki 3 yılı kapsayan stratejik plan hazırladıklarını söyledi. Başkan Aras, “Yol haritamız hazır, şuanda yaşanan sorunların çözümü elzem ve acil hale gelmiştir” dedi.

SORUNSUZ TAŞIMA!

Konuya ilişkin açıklama yapan UND Başkanı Şerafettin Aras, “Lojistik sektörü tüm dünyada en stratejik sektör konumuna geldi. Uluslararası karayolu taşımacılık sektörü 250 milyar doları aşan ihracatın 100 milyar dolarını taşıyor. Firmalarımızın etkinliğini ve rekabet gücünü artırmak için yeni döneme daha güçlü bir yapı ve güçle hazırlanıyoruz. Bunun için 2026 yılına kadar stratejik planımızı hazırladık ve yapacaklarımızı belirledik. UND, 2001 yılından bu yana kurduğu yönetim sistemi, sektörün bütününü kapsayan kurumsal yönetim anlayışıyla bu yolda adımlarını hızlandırarak sürdürecek. Amacımız yaşanan sorunlara çözüm bularak ülke taşımacılığını kolaylaştırmak. Gümrük ve sınır geçişlerinde ve ilgili mevzuatta acil iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Belirlediğimiz 8 ana başlıkta da bununla ilgili çözümler yer almaktadır” ifadesini kullandı.

ÖNÜNÜ AÇIYORUZ!

UND Başkanı Şerafettin Aras, sektörün son 3 yıllık gelişimi ile ilgili konuşmasına şöyle devam etti: “Sektörümüz adına belirlediğimiz hedef ve stratejiler doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Dernek yöneticilerimiz, ilgili bakanlık yetkilileri ile eşgüdüm halinde yürüttüğü çalışmalarla sektörün en büyük sorunu olan geçiş belgesi kotalarında önemli artış sağlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde bazı AB ülkeleriyle yapılan taşımalarda kotaların serbestleştirilmesi sağlandı. Orta Asya bölgesindeki Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkelerde Türk taşımacılara yönelik transit kısıtlamaların kaldırılması yönünde önemli kazanımlar elde edildi. Yurtiçinde sektörel mevzuatta ve sınır geçiş süreçlerinde iyileştirmeler sağlandı. Yine aynı şekilde yurtdışında ise taşıma yapılan ülkeler özelinde birçok sorun çözüme kavuştu. Tüm bunlar firmalarımızın operasyonel süreçlerinde verimlilik artışına katkılar sağladı.”