Dernekler
Giriş Tarihi : 21-07-2023 13:41   Güncelleme : 21-07-2023 13:41

Ulaşım ihtiyacı arttı

Eskişehir OSB’ye yatırımcıların ilgisi artarken, sanayici yeni çevre yollarına ve demiryollarına ihtiyaç duyuyor. Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, şehrin yatırım tutarındaki yüzde 23'lük artışa karşın ulaşım ağının yetersiz olduğunu açıkladı.

Ulaşım ihtiyacı arttı

Türkiye’nin en büyük OSB’lerinden biri olan Eskişehir OSB’de yatırımlar her geçen gün artıyor. İl genelinde 975 milyon TL tutarında 23 yeni yatırıma teşvik belgesi düzenlendi. Bu yatırımların 568 milyon TL’lik kısmı imalat sanayi yatırımlarından oluşuyor. Öte yandan ulaşımın olanaklarının yetersiz kalması ise yatırımcıyı düşündürüyor.

Eskişehir’de 2023 yılının ilk 7 ayında teşvikli yatırımların sayısı 118’e yatırımların toplam tutarı ise 4,8 milyar TL’ye ulaştı. Bu yatırımlarla 2 bin kişiye yeni iş imkânı sağlanacak. 2022 yılının aynı döneminde teşvikli yatırım sayısı 60 ve yatırım tutarı 3,9 milyar TL’di. Bu yıl belge sayısında yüzde 97’lik yatırım tutarında ise yüzde 23’lük bir artış görülüyor.

YOLLAR YETERSİZ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, Bölgede yatırımların hızla büyüdüğünü ancak ulaşım ağındaki büyümenin bu hıza cevap veremediğini dile getirdi. Küpeli, “Yerli ve yabancı yatırımcılarımızın özellikle imalat sanayi ve enerji alanında Eskişehir’de ciddi yatırımlar yaptıklarını görüyoruz. OSB olarak yılın ilk 6 ayında 31 yeni yatırımcıya 450 bin metrekare yer tahsis ettik. Yılsonuna kadar 1 milyon metrekare yakın bir araziyi yatırımcıların hizmetine sunmuş olacağız. Biz bu kadar hızla büyürken, ne yazık ki ulaşım altyapımız bizimle aynı hızda gitmedi. Eskişehir’in trafiğini rahatlatacak kuzey ve güney çevre yollarının yapımı konusunda hızla gündeme alınmasını bekliyoruz. Şehrimizin içinden geçen mevcut yol artık bu trafiği insan ve yük yoğunluğunu kaldıramıyor. Eskişehir’e çok acil yeni çevre yolları yapılmalıdır” dedi.

DEMİRYOLUNA İHTİYAÇ

Eskişehir OSB’nin ulaşım konusunda yaşadığı diğer bir sıkıntının da yıllardır demiryolu ile bağlantısının yapılamaması olduğunu belirten Küpeli, şöyle konuştu: “Diğer yandan bizim için çok önemli olan OSB’nin demiryoluna bağlantısı konusunda da aynı durum geçerli. Eskişehir bu yatırımları yıllardır bekliyor ve hak ediyor. Sanayimiz kendi gücü ve azmiyle büyümeye devam ediyor. Devletimizden tek isteğimiz; bize istediğimiz kalite ve standartlarda ulaşım ve lojistik altyapısı sağlamasıdır. Bugün 4 milyar dolara ulaşan ihracatımız, zamanında bu yatırımlar yapılmış olsaydı, belki de bugün en az 6 milyar dolar olacaktı. Yollar ve bağlantılar bir an önce yapılırsa, sonuçta kazanan yine devletimiz ve ülkemiz olacaktır.”