Lojistik
Giriş Tarihi : 29-01-2021 22:54   Güncelleme : 01-02-2021 00:33

Lojistik büyüyecek

Yurt dışı lojistik merkezlerinin faaliyete geçirilmesine yönelik kurulum, bilişim dâhil yatırım, ruhsat ve izin giderlerinin önemli bir kısmı devlet tarafından desteklenecek. Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, “AB’ye ihracatı kısa sürede 100 milyar dolar civarına çıkabilecek” dedi.

Lojistik büyüyecek

İhraç ürünlerinin dış pazarlara hızlı ve uygun maliyetlerle ulaştırılmasını amaçlayan çalışmanın Türkiye’nin ihracatını kısa sürede milyarlarca dolar artırması bekleniyor. Afrika, Amerika, Avrupa, Rusya ve Uzak Doğu’daki stratejik bölgelerde kurulması planlanan lojistik merkezlerin özellikle Avrupa ülkelerine ihracatta Türkiye’ye önemli avantajlar sağlayacağı ifade ediliyor.

HIZLI HAREKET

Batu International Logistics’in Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, ihraç ürünlerine ilişkin depolama, yükleme- boşaltma, elleçleme, sevkiyat, yük birleştirme ve bölme benzeri hizmetlerin sunulacağı lojistik merkezlerin, Türkiye’nin rekabet gücünü Avrupa’da da önemli oranda artıracağını dile getirdi. Taner Ankara, “Türkiye’nin AB pazarına yakınlığı büyük bir avantajdır. Yurt dışı lojistik merkezleri hayata geçirildiğinde bu avantaj çok daha önemli hale gelecek. Yurt dışı lojistik merkezleri birer dağıtım merkezi görevi üstlenmektedir. Böylece Türkiye, AB pazarında diğer ülkelere göre çok daha hızlı hareket edebilecek” dedi.

DEVASA PAZAR

Taner Ankara, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “2020 yılında küresel ticaret ciddi olarak azaldı. Bu nedenle Türkiye-AB ticaretinde 2019 verilerini baz almanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Resmi istatistik ofisi Eurostat verilerine göre 27 AB ülkesinin 2019’da birlik dışından 1,9 trilyon Euro’luk ithalat yapıldı. Bu yönüyle AB pazarı Türkiye açısından çok büyük bir potansiyel barındırmaktadır. TÜİK verilerine göre 2019’da 76,7 milyar doları bulan 27 AB ülkesine ihracat, yurt dışı lojistik merkezler sayesinde kısa sürede 100 milyar dolara çıkar. Türkiye, AB’nin ithalatından 2019’da sadece yüzde 4 pay aldı. Bu yönüyle gidilecek yolun çok uzun olduğunu düşünüyorum.”