Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2021 12:02   Güncelleme : 13-11-2021 12:02

İstanbul için evet dediler

İETT’nin 7.7 milyar liralık 2022 bütçesi, İBB Meclisi’nde oy birliği ile onaylandı. Bütçeyi sunan İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, “2018 yılında araç arızaları günlük 500’lü sayılarda iken, aldığımız ek önlemlerle bu sayıyı 2021 yılında 400’lü sayılara düşürdük” dedi. Bilgili, metrobüs hattı için alınan yeni araçların da tesliminin 2022 yılı ilk çeyreğinde başlayacağını açıkladı.

İstanbul için evet dediler

İBB Meclisi'nin Kasım ayı oturumunun 3’üncü birleşimi Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapıldı. Birleşimde, İBB'ye bağlı İETT'nin 2022 yılı bütçesi ve performans programı sunuldu. Bütçe oybirliği ile kabul edildi. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili tarafından sunulan 2022 bütçesi, 7 milyar 700 milyon TL olarak belirlendi. Bütçenin 2 milyar 250 milyon TL’si borçla denkleştirilecek.

EK ÖNLEMLER ALINDI

2022 yılı bütçe sunumuna araç arızaları ile başlayan İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, “İETT, özel halk otobüsü ve İOAŞ’nin 2018 yılında araç arızaları toplamda günlük 500'lü sayılarda iken, aldığımız ek önlemlerle bu sayıyı 2021 yılında 400'lü sayılara düşürdük. 2022 yılında bu sayıyı 400’ün de altına çekmeyi hedefliyoruz. Yapılan kilometre başına arıza sayılarını da incelediğimizde, 2018 yılında her 10 bin kilometrede arıza sayısı yaklaşık 5 iken, bugün bu sayı 4’e düştü” dedi.

DENEYİMLİ KURUM

Bilgili, İstanbul’daki tüm otobüslerin tek çatı altında toplanıp sarı renge boyanmasının da yanlış bir algı yarattığına dikkat çekti. Bilgili, “Sarı renge dönüşmüş olan her otobüsün İETT'nin kendi araçlarıymış gibi yorumlanarak gerçeği yansıtmayan bir algı oluşturulmaya çalışıldığına da şahit olduk. İETT, alanında lider bir kamu kurumu ve araç bakım süreçlerinde de oldukça donanımlı ve deneyimlidir. Araçlarımıza uyguladığımız kapsamlı teknik muayeneleri, artık özel halk otobüsü ve İOAŞ araçlarına da uygulamaya başlıyoruz. Garajımızda, TÜV muayenesi muadili teknik muayene gerçekleştirmeye başladık. 2022 yılında tüm lastik tekerlekli araçların teknik denetim ve bakım kalitesini yükselterek arıza sayılarını daha da azaltacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu.

AÇIK VE ŞEFFAF İHALE

Genel Müdür Bilgili, araç bakım hizmet alım sürecinin tamamının açık ihale usulü ve kamu ihale kurumu gerekleri çerçevesinde yapıldığının altını bir kez daha çizdi. Bilgili “18-22 ay süreli bakım ihalelerimizde en az 30 civarı ilgili firma EKAP sistemi üzerinden doküman aldı. Her bir ihale için en az 3 ila 5 istekli firma da fiyat tekliflerini sundu. İETT araçlarının bakımları, katılmış oldukları açık ihalelerde verdikleri tekliflerin, en düşük fiyat teklifi olması nedeniyle, uygun görülmesi sonucu girdikleri ihaleleri kazanan 5 farklı firma tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, şeffaflık ilkesi gereği son metrobüs aracı alım ihalemizi de canlı olarak yayınladık. Artık benzer yüksek tutarlı ihalelerimizi de canlı olarak yayınlamaya devam edeceğiz” dedi.

YERLİ VE MİLLİ ARAÇLAR

En önemli yatırımlarının filoya katılacak yerli ve milli metrobüs araçları olacağını vurgulayan Bilgili, şöyle devam etti: “Geçmiş dönemde döviz cinsinden mal alımını engelleyen mevzuat değişikliği nedeniyle 2016 yılından bugüne kadar geçen sürede hiçbir yeni araç alım ihalesi yapılamadı. Öz kaynaklarımızla ve yüzde 85'i 72 ay taksitli olmak üzere Türk Lirası cinsinden alım ihalesi yaptık. 100 adet tek körüklü ve 60 adet de çift körüklü ilk yerli metrobüs araçlarımızın siparişini verdik. Teslimatları 2022 yılı ilk çeyreğinde başlayacak olan yeni metrobüslerimizle, yolcularımıza daha konforlu ve güvenli yolculuk yapabilme imkânı sağlamış olacağız.” Bilgili, 2022 yılında filoya katılacak yeni araçlar ile birlikte yaş ortalamasının metrobüs hattında 11’den 9’a, otobüslerde 10’dan 9’a indirmeyi planladıklarını açıkladı.