Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:26   Güncelleme : 13-11-2014 17:26

Gemport’a 50 milyon dolarlık yatırım

Türkiye’nin ilk özel sektör limanı olan Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.

Gemport’a 50 milyon dolarlık yatırım

Türkiye’nin ilk özel sektör limanı olan Gemlik Liman ve Depolama İşletmeleri A.Ş’nin (Gemport), 50 milyon dolar yatırımla gerçekleştirdiği kara platformu konteynır stok sahaları, antrepo ve iç dolum-iç boşaltma alanları, törenle hizmete girdi.

Gemport’un iştirakçisi olan Türkiye İş Bankası’nın Genel Müdürü Ersin Özince, törende yaptığı konuşmada, şirketin, özel sektörün liman işletmeciliğine girişinde örnek teşkil eden, birçok ilke imza atmış bir kuruluş ğunu söyledi.

Türkiye İş Bankası’nın kuruluşuyla da ilgili bilgi veren Özince, bankanın kurucu ortaklarının 9’unun Bursa’dan ğunu belirterek, şöyle konuştu:

“İş Bankası’nın İzmir ve İstanbul liman işletmelerine iştiraki 1925 yılındadır. Cumhuriyetin kurulduğu dönemde birçok konunun özel sektör düşüncesiyle kurulduğunu görüyoruz. Hepimiz İş bankası’nın kuruluşunda, Kurtuluş Savaşı’ndan kalan paranın ğunu biliriz. Doğru. Kurtuluş Savaşı’ndan kalan paradan bir miktarla, İş Bankası’nın 1 milyon liralık sermayesine 250 bin lira konulur. Kalan 750 bin lirayı kim koymuştur? Kurucu ortaklar koymuştur. Kurucu ortakların da en büyük kısmı 30’a yakındır. 9 tanesi Bursa’dandır.’’

Özince, İş Bankası’nın ilk şubelerinden birinin de Bursa’da açıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“İlk iştirak yatırımlarını Bursa yapmıştır. Netice itibarıyla radyo dahil, madencilik dahil, deniz yolu taşımacılığı dahil birçok iştirak var. 2. Dünya Savaşı’na doğru gidilen yıllarda bu iştiraklerden bazıları, kamulaştırmalarla, devletin ağırlık payı almasıyla bugünkü şekillerini alıyor. Ancak, İş Bankası bunları ulusal sermayeyi güçlendirmek, ulusal teşebbüsü yaygınlaştırmak ve Türkiye’nin iktisadi bağımsızlığı için yapmaya görevlendiriliyor. Dolayısıyla uluslararası ticarete, uluslararası barışa, Atatürk ilkelerine bağlı bir cumhuriyet müessesesi olarak, Türkiye’nin uluslararası alanda da ulusal alanda da başarılarında taraf olan bir cumhuriyet kurumu olmaya özen gösteriyoruz. Ulusal ekonominin vücuda gelişinde İş Bankası, yalnızca kamuyla ortak işler yapmamış. Örneğin bu yörede ilk otomotiv fabrikaları yapılırken, İş Bankası’nı hem sermayedar hem kreditör olarak görüyoruz. İş Bankası, Bursa yöresine hala çok ciddi kredi desteği veriyor.”

Gemport ve İş Bankası’nın çok sayıda kişiye istihdam olanağı sağladığını belirten Özince, limandaki yatırımların büyük bir bölümünün kriz döneminde yapıldığına dikkati çekti. Özince, limandaki yatırımlar landığında Türkiye’nin lojistik alanda daha da önemli konuma geleceğini dile getirerek, “Arzı ne kadar fazla tutarsak, talebi de o kadar fazla çekebileceğiz” .

Hizmete giren yeni birimler sayesinde limanın konteynır stoklama kapasitesi yüzde 85 artarken, Gemport’un faaliyet alanı gümrüklü ve gümrüksüz toplam 636 bin metrekareye ulaştı.