Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:26   Güncelleme : 13-11-2014 17:26

Gemi inşa yönetmeliği değişti

Gemi İnşa Yönetmeliği ile gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımları esnasında uyulması gereken teknik nitelik ve yeterliklerinin denetim ve belgelendirilmesinde yeni düzenlemeye gidildi.

Gemi inşa yönetmeliği değişti

Gemi İnşa Yönetmeliği ile gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımları esnasında uyulması gereken teknik nitelik ve yeterliklerinin denetim ve belgelendirilmesinde yeni düzenlemeye gidildi.

Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, denizde ve iç sularda seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin temini için gemi ve su araçlarının inşa, tadilat ve bakım-onarımları esnasında uyulması gereken teknik nitelik ve yeterliklerinin denetim ve belgelendirilmesinde ilgili tarafların uyacakları usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, tam boyu 15 metre ve üzerindeki, boyuna bakılmaksızın yolcu kapasitesi 12 kişiden fazla olan, tam boyu 15 metreden küçük olup, tadilat sonucunda tam boyu 15 metre ve üzerine çıkan, kapasite artırımı sonucunda yolcu kapasitesi 12 kişiyi geçen, gemi ve su araçlarının inşa veya tadilatına başlamak için, gemi ve su aracı sahibi veya temsilcisi bölge müdürlüğünden izin alması gerekecek.

Diğer gemi ve su araçlarına gemi ve su aracı sahibi veya temsilcisinin isteğine bağlı olarak izin belgesi düzenlenecek. Ayrıca gemi ve su araçlarının inşa ve tadilatlarında klas zorunlulukları da yeniden belirlendi. Öte yandan, inşa veya tadilat izin belgesi almış, Türk Bayraklı veya Türk Bayrağı çekebilecek klaslı veya klassız gemi ve su araçları için, denetim uzmanı tarafından inşa veya tadilat aşamasında yapılan denetimlerde; plan, belge ve dokümanlarına uygun olmadan inşa veya tadilat yapıldığı tespit edildiği takdirde, uygunluk sağlanması için eksikliğin niteliğine göre 30 gün süre verilecek.

Süre sonunda mücbir sebep bulunmaksızın uygunluk sağlanmadığı takdirde o gemi ve su aracının inşa veya tadilat izni iptal edilecek. İnşa veya tadilat sonucu yapılan ölçümlerde, mevzuata ve plan, belge ve dokümanlarına uygun olmadan inşa veya tadilat yapıldığının tespiti halinde uygunsuzluk düzeltilinceye kadar belge düzenlenmeyecek. İdare tarafından, kontrol mühendisinin sorumluluklarını yerine getirmediğinin tespiti halinde kontrol mühendisi yazılı olarak uyarılacak ve tekrarı halinde 1 yıl süre ile kontrol mühendisi olarak yetkilendirilmesi ve mevcut işlerine dair işlemler idarece kabul edilmeyecek. Ayrıca bu durum Gemi Mühendisleri Odasına bildirilecek. Gemi ve Su Araçlarının İnşası, Tadilatı, Bakım-Onarımlarında Uygulanacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik ise yürürlükten kaldırıldı.