Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:27   Güncelleme : 13-11-2014 17:27

Yıldırım: İzmir Limanı Avrupa’da ilk 5’e girecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı’nın yıllardan beri özlenen gelişim programının hayata geçirileceğini söyledi.

Yıldırım: İzmir Limanı Avrupa’da ilk 5’e girecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı’nın yıllardan beri özlenen gelişim programının hayata geçirileceğini söyledi.

Yıldırım, toplam 300 milyon dolar veya 400-450 milyon lira civarında yatırımla, İzmir Limanı’nın 900 bin TEU konteynır olan kapasitesinin 3 milyonun üzerine çıkarılacağını belirterek, “Böylece Avrupa’nın ilk 5 limanı arasında İzmir Limanı yerini alacak” .

Yıldırım, İzmir Limanı’nın iki kısma ayrılacağını belirterek, şunları söyledi: “Bir kısmında konteynır ihtisas limancılığına yönelik tedbirlerin devreye konulması, diğer kısmında yani Çeşme tarafında mevcut kurvaziyer yolcu yanaşma iskelesinin daha da geliştirilerek, İzmir’in kurvaziyer turizm ihtiyacını karşılayacak bir altyapıya kavuşturulması düşünülüyor. Bununla ilgili olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu kararını çıkaracağız ve burayı kısa sürede aynı anda 5-6 kurvaziyer geminin yanaşabileceği bir yolcu limanına dönüştüreceğiz. Yatırımlar Yap İşlet Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Böylece bu yıl 400 bine ulaşması beklenen kurvaziyer yolcu giriş-çıkışının 3 kata kadar artmasını sağlayacak bir altyapıyı, bir kurvaziyer tesisi İzmir’e kısa vadede kazandırmış olacağız.”

Liman içerisinde kısa vadeli işler kapsamında, bazı ıslah çalışmaları yapılarak liman sahasının artırılması, yaklaşık 30 dönümlük bir sahanın kazandırılmasının öngörüldüğünü belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu yıl içerisinde yapılacak yatırımların toplam tutarı 34 milyon lira. Bunun yanı sıra orta ve uzun vadeli yapılacak işler de var. Mevcut konteyner terminaline bir yeni konteyner terminali kazandırılması, buna ait alanın yapılması, yeni vinçlerin tesis edilmesi, bu da yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırım. Bunlar 2011-2015 döneminde öngörülüyor.