Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:31   Güncelleme : 13-11-2014 17:31

İpragaz Marinegas İstanbul Boat Show’da

Denizlerin yeni gücü, denizcilerin yeni enerji kaynağı İpragaz marinegas bu yıl 29.

İpragaz Marinegas İstanbul Boat Show’da

Denizlerin yeni gücü, denizcilerin yeni enerji kaynağı İpragaz marinegas bu yıl 29. kez düzenlenen İstanbul Boat Show’da deniz tutkunlarıyla bir araya geliyor.

Uluslararası fuar takviminde Avrupa'nın en büyük fuarlarının arasında yer alan İstanbul Boat Show bu yıl 20-25 Ekim’de Marinturk Istanbul City Port’ta ziyaretçileriyle buluşuyor.

İpragaz’ın çevreci ve ekonomik olma özellikleriyle dikkat çeken ürünü Marinegas tüpleri “engine” ve “cuisine” olmak üzere iki ayrı kullanım alanı sunuyor. Marinalar, çekek alanları ve tekne konaklama koylarında satışı yapılan marinegas tüpler kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görüyor.

Çevreci yaklaşıma uygun bir sistem olan İpragaz marinegas engine, çevre dostu LPG sayesinde deniz kirliliğine yol açmıyor, diğer fosil yakıtlara göre çok daha az karbonmonoksit ve hidrokarbon içeriyor. Mevcut motor teknolojilerinde petrol türevi yakıtlar hiçbir %100 yakılmadığından, motor teknolojilerine göre değişmekle birlikte, bu yakıtların yaklaşık %15’lik bölümü yanmamış olarak parteküller halinde egzozdan dışarı denize atılıyor. Ancak, LPG gaz fazında ğundan dolayı motorlarda yakıt olarak kullanılması halinde böyle bir risk bulunmuyor.

Marinegas Avrupa’da İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya’da ve başka birçok ülkede kullanılmakta olup, güvenilirliği kanıtlanmış bir sistemdir. Avrupa Birliği ülkelerinde teşvik gören LPG için, çevreyi korumaya yönelik projeler yapılmakta ve hayata geçirilmektedir.
Örneğin; hassas bir yapıya sahip ve doğal liman olan Venedik Lagünü için oluşturulan proje kapsamında, lagündeki teknelerin %20’sinin LPG yakıtlı tekneye dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Marinegas; tekne tipi, motor gücü ve kullanım şartlarına bağlı olarak benzine göre yüzde 40’lara varan tasarruf sağlıyor ve performansta herhangi bir kayba yol açmıyor. İpragaz marinegas engine, tekne motorunun ihtiyacı olan yüksek miktardaki LPG’yi sisteme tedarik ediyor. İhtiyaca göre 12 ve 24 kg’lik marinegas engine tüplerinin kullanılabileceği dönüşüm sistemi, içten takmalı (inboard) ve dıştan takmalı (outboard), tercihen 250 HP güce kadar, 4 lı benzinli deniz motorlarına uygulanabiliyor. Tekne marinegas sistemine çevrildikten sonra da benzin veya gaz tercihine göre iki yönlü olarak da kullanılabiliyor. Teknelerin dönüşümü Avrupa’da uygulanan EN standartlarına uygun TSE onaylı otogaz dönüşüm kit firmaları tarafından gerçekleştiriliyor.

Tekne sahipleri tarafından büyük devrim olarak adlandırılan marinegas cuisine ise, hali hazırda teknelerde kullanılmakta olan mutfak tüplerinin yaratmış ğu korozyon gibi sorunları ortadan kaldırmak amacıyla özel olarak tekne mutfaklarında kullanım için üretildi. Bu tüplerin tabanı özel plastik bir malzeme ile kaplı ğundan, tüplerin yüzey tutuculuğu ve korozyona karşı dayanırlılığı yüksektir. Yüzey tutuculuğunun artması teknelerdeki en büyük sorun olan kayma ve devrilme risklerini minimize ediyor. Ayrıca, bu tüpler, ıslak/nemli yüzeyler ile temas sonucu oluşan korozyonu da engellediği için tekne içi temizlik problemlerini de ortadan kalkıyor. Emniyetin de ön planda tutulduğu marinegas cuisine tüplerde kontrolsüz gaz çıkışı riski ortadan kaldırılıp güvenli kullanım sağlandı.

İpragaz marinegas ürünleri ve marinegas dönüşümü yapılmış 400 hp gücündeki tekne, 20-25 Ekim tarihleri arasında Marinturk İstanbul City Port’ta C-125 numaralı stand’da katılımcıların beğenisine sunuluyor. 250’den fazla firmanın katıldığı İstanbul Boat Show’a 40.000’in üzerinde ziyaretçi katılımı bekleniyor.