Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:34   Güncelleme : 13-11-2014 17:34

UND Deniz’de ‘ŞOK’ karar

Türk nakliyecisinin karayoluyla Avrupa’da yaşadığı sorunların önüne geçilmesi amacıyla Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından Nisan 2010 tarihinde kurulan UND Deniz de hayaller suya düştü.

UND Deniz’de ‘ŞOK’ karar

Türk nakliyecisinin karayoluyla Avrupa’da yaşadığı sorunların önüne geçilmesi amacıyla Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından Nisan 2010 tarihinde kurulan UND Deniz de hayaller suya düştü. Aralık 2010 tarihi itibariyle Fransa hükümetinin ortaya koyduğu dayatmalar ve tedarikçi kuruluşun vadesi gelmemiş borçları için icra davası açması, şirket yöneticilerinin hattan çekilme kararı almasına neden . Alınan bu karar sektörde ‘ŞOK’ etkisi yarattı.

Tekirdağ Akport Limanı’ndan Fransa’nın Toulon Limanı’na karşılıklı Ro-Ro seferi düzenleyen UND Deniz Taşımacılık A.Ş.’de doluluk oranının yüzde 75’e çıkması önce UN Ro-Ro’nun sonra Frasansızların iştahını kabarttı. Fransa hattına Ro-Ro seferleri düzenleyerek yıkıcı bir rekabete giren UN Ro-Ro’nun ardından Fransa yetkilileri de Toulon’a giden Türk römorklarının sadece Fransız çekicileri tarafından taşınabileceği bahanesiyle, Türk araçlarının Fransa’ya girmelerini engelledi.

Şirket yöneticileri sorunun çözümü için uğraşırken, denizcilik şirketinin tedarikçilerinden olan kuruluş, Fransa ile yapılan müzakerelerin sonucunu beklemeden, henüz vadesi gelmemiş ileriye dönük alacaklarının tahsili için İcra takibini başlattı.

ÇEKİLME KARARINI NUHOĞLU AÇIKLADI

UND Deniz’in Ro-Ro seferlerinin iptalini İcra Komitesi Başkanı Çetin Nuhoğlu açıkladı. “UND Deniz de yaşanan olaylar sadece Fransızlardan kaynaklanmadı!” diyen Nuhoğlu, birden fazla sorunun aynı anda yaşanması ve konjonktüründe buna müsaade etmemesi nedeniyle sıkıntılı bir sürecin başladığını söyledi.

Çetin Nuhoğlu, “UND Deniz olması gerekirdi. Çok avantajlıydı. Ancak yerin seçimi yanlıştı. Akport olması yanlıştı. 10 tane belirsizlik ve hiçbirinin de olmaması gerekirken yan yana gelmesi bu sıkıntıları doğurdu. Yapılan yönetim kurulu toplantısında çekilme kararı alındı. Bu bir fırsattı. Özellikle Türkiye’nin Avrupa’ya açılması açısından çok büyük destek sağlayacaktı ama olmadı. Öte yandan bu bizim için bir kazanım . 2001 yılından beri Fransa hattının açılmasına uğraşıyorduk. Bir bahane ile Fransa hattı açıldı. UN Ro-Ro Fransa hattını gördüğü için alelacele gemi koymak zorunda kaldı. Çekilme hem mantıklı hem de doğru karar. Çünkü bizim temel beklentimiz öncelikle Fransa hattında bir hat açılmasıydı. Bilindiği üzere en büyük dert İtalya’da transit geçme ve Avusturya’daki yüksek maliyetler. Buradan direk Fransa’ya gitmek; İtalya’ya da ihracatı arttıracak, Fransa’ya da ihracatı arttıracaktır. Nakliyecilerinde maliyetlerini düşürecektir” .

PASTA PAYLAŞILMADI

Yaşanan bu sorunlar karşısında hükümetin tavrı ne ” sorusuna ise Nuhoğlu şu cevabı verdi: “2 ülkenin dernekleri yan yana gelselerdi bu sorunu çözerlerdi. Buda artık hükümetler arası olaylardan öte iki ülke nakliyecilerinin daha fazla pay alma mücadelesidir. Süre çok dardı ve Fransızlar çok hızlı hareket ettiler. Dernek belki toplantıları biraz daha hızlı yapsaydı hükümete kalmadan iş çözülürdü. Fransa’ya Ro-Ro açılması UND’nin 2001 yılından beri istediği bir olaydı ve onu gerçekleştirdi. Batıya olan Ro-Ro seferlerinin kullanılması Türk nakliyecisine avantajlar sağlar.”

SON KARAR YENİ YÖNETİMİN

UND’nin 2011 yılında yapılacak olağan genel kurulunu hatırlatan Çetin Nuhoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

“UND Deniz için şuanda bir yıl, bir şey yapılmayacak. Yeni yönetim beklenecek. Bilindiği gibi 2011 yılında UND’ de yeni yönetim görevi devralacak. Yeni yönetimin kararı ne olacak? Bu konuda hangi stratejiyi izleyecek, bekleyip göreceğiz.”

Hüseyin Karabulut - Ulaşım Gazetesi
www.ulasimgazetesi.com