Demir Yolu
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:40   Güncelleme : 13-11-2014 17:40

Bakan Soluk, hızlı treni test etti

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Ankara Garı’ndan Piri Reis test trenine binerek Ankara-Konya hattında deneme seferi yaptı.

Bakan Soluk, hızlı treni test etti

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Ankara Garı’ndan Piri Reis test trenine binerek Ankara-Konya hattında deneme seferi yaptı. YHT hattının şehir içinde kalan kısmında yaya ve motorlu araç geçişlerinde sorun yaşanmaması için 16 alt geçit ve 3 araç alt geçidi yapıldığını anlatan Soluk, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmalara verdiği desteğe teşekkür etti.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında Mayıs ayı sonuna kadar ticari taşımacılığa başlayacaklarını bildirdi. Soluk, Ankara Garı’ndan Piri Reis test trenine binerek Ankara-Konya hattında deneme seferi yaptı. Konya’nın Aşağı Pınarbaşı mevkisinde incelemelerde bulunan Soluk’u, bölgeleye gelişinde Konya Valisi Aydın Nezih Doğan karşıladı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Soluk, hattın temelinin 2006’da atıldığını anımsattı. İki şehir arasında normalde 306 kilometre olan mesafenin 94 kilometresinin daha önce hizmete giren Ankara-Eskişehir YHT hattı içerisinde ğunu belirten Soluk, kalan 212 kilometrenin ise YHT taşımacılığına uygun olarak inşa edildiğini bildirdi. Bu hatta test sürüşlerinin devam ettiğini dile getiren Soluk, sadece Konya merkezde 3 ayrı hat yapıldığı için çalışmaların devam ettiğini, bunun da kısa sürede lanacağını söyledi. YHT hattının şehir içinde kalan kısmında yaya ve motorlu araç geçişlerinde sorun yaşanmaması için 16 alt geçit ve 3 araç alt geçidi yapıldığını anlatan Soluk, Konya Büyükşehir Belediyesinin bu çalışmalara verdiği desteğe teşekkür etti. Bu hatta 59. deneme seferini yaptıkları bilgisini veren Soluk, “Bugün gözlerimle gördüm 181.2 kilometre hıza ulaştık. Allah’a şükür masalarımızdaki bardaklarımızda bulunan çayda en ufak bir titreme olmadı. Fevkalade iyi durumda. İnşallah bu hatta ay sonuna kadar ticari taşımacılığı başlayacağız” diye konuştu.

Bakan Soluk, Aşağı Pınarbaşı’daki incelemelerinin ardından test treniyle Konya Garı’na yakın bir mesafeye kadar test sürüşüne devam etti. Bu sırada kendisine eşlik eden basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Soluk, test sürüşlerinin ne sona ereceği sorusu üzerine Ankara-Konya hattında 275 kilometre hıza ulaşıldığında YHT sertifikası alınacağını ve ticari taşımacılığa başlanabileceğini söyledi. Soluk, bu hatta 300 kilometre hız yapan trenler de işletilebileceğini ifade etti.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise Ankara-Konya YHT hakkında 4 tren seti ile seferlere başlayacaklarını, hattın yoğunluğuna göre daha sonra 300 kilometre hız yapabilen tren setleri alabileceklerini kaydetti. Ulaştırma Bakanı Soluk, başka bir soru üzerine, bu tür bir hattın en kısa yapım süresinin 7 yıl ğunu vurgulayarak, Ankara-Konya hattını 4 yıl 8 ayda layan TCDD Genel Müdürlüğü ile yüklenici firmayı tebrik etti.

Süleyman Karaman ise hattaki bilet ücretlerine ilişkin bir soruya, “Ücreti henüz belirlemedik, ancak ilk seferleri Konyalılara jest olsun diye ucuz bir fiyatla başlatmayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz bunu Ankara-Eskişehir YHT hattında da yapmıştık” cevabını verdi.

TCDD Genel Müdürü Karaman, YHT setlerinin bir seferde 419 yolcu taşıyabildiğini belirterek, Ankara-Konya hattında ilk etapta 8-10, talep olması durumunda da saat başı sefer yapmayı hedeflediklerini bildirdi. Bakan Soluk’a incelemeleri sırasında Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu da eşlik etti.