Deniz
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:50   Güncelleme : 13-11-2014 17:50

Sektöre 2.7 milyar TL ÖTV desteği!

Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplantısına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, denizcilik tarihinde büyük atılımlar yaptıklarını söyledi.

Sektöre 2.7 milyar TL ÖTV desteği!

Deniz Ticaret Odası’nın meclis toplantısına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, denizcilik tarihinde büyük atılımlar yaptıklarını söyledi. Bakan Yıldırım, “Eskiden doğru dürüst gemi yapamayan Türkiye bugün gemi yapıyor” .

Deniz Ticaret Odası’na bağlı sivil toplum örgüt başkanları, yaşanan sorunları ve sektörün taleplerini toplantıda dile getirdi. Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ise yaptığı konuşmada; “Bize yeşil reçete lazım, onu da yalnız siz yazabilirsiniz Bakanım” açıklamasını yaptı. STK başkanlarının konuşmalarını not alan Bakan Yıldırım, sektörün daha da büyümesi adına taleplerin büyük bir bölümünün yerine getirileceğini açıkladı.

2001 yılının bir milat ğunu dile getiren Bakan Binali Yıldırım, “Bu tarihte Türkiye’de dahil tüm dünya ülkelerinde bir büyüme trendine girildi. 2008 yılında ABD’de başlayan krizin ardından balon ülkeler bir bir patladı. Türkiye ise gerçek büyüme eğiliminde ğu için bu krizi en çabuk atlatan ülkeydi. Başbakanımızın ği gibi kriz bizi teğet geçti. Biz en büyük alt yapı yatırımlarımızı da 2009 yılında yaptık” .

Yeşil reçete bizim hiçbir başvuracağımız bir şey değil. Tedbirimizi alırız, o ayrı konu ama yeşil reçete dönüşü olmayan hastalık anlamına gelir” diyen Bakan Yıldırım, sektörün kronik hastalığının olmadığını ve bu toplantıda bazı ipuçlarını aldığını, bunlar üzerinden çalışma yapacaklarını kaydetti. 2002 – 2012 yılları arasında denizcilik sektörüne sağlanan imkândan bahseden Bakan Yıldırım, “Geçmişte biz gemi yapamıyorduk. Kitaplarda bir resim vardı ve aynı resim sürekli basılıp basılıp önümüze geliyordu. Avrupalılarda zannediyordu ki bir gemi yaptık ve o model tuttu ve hep aynı modelden seri üretim yapıyoruz. Oysaki biz gemiyi daha yapamıyorduk. Ama bugün gelinen noktada Türkiye kendi gemisini yapar hale geldi. ÖTV muafiyetiyle 2,7 milyar TL sektöre doğrudan destek yaptık. Bu imkânı da başka hiçbir sektöre vermedik. Bunu bilin diye söylüyorum. Gerçi siz biliyorsunuz da!..” diye konuştu.

Sektöre hiç destek sağlanmadı denildiğinde haksızlık yapıldığının altını çizen Bakan Binali Yıldırım, “Gemi inşaa sektörünü geliştireceğiz. 3,5 milyar TL’lik yerli gemi inşası imkanı sağladık. Hiç destek yapılmadı demek haksızlık olur. Bu destekler kime ve nasıl verildi? Tabi o da belli kriterleri yerine getiren belli firmalara verildi. Şimdi bu desteği alanda memnun değil, verende memnun değil!... Alan az , maliyetleri çıkartamıyoruz diye memnun değil, veren de çok verdik diye memnun değil. Tabi burada hepsinden önemlisi savunma sanayimizi güçlendirdik” .

BİRLEŞİN!..

İrili ufaklı birçok firmaya seslenen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Başarılı olmak istiyorsak birleşeceğiz. Bunu hem gemicilik firmaları için hem de tersaneler için söylüyorum. Herkes yan yana küçük atölyelerle bir şeyler yapmayı hedeflerse bir ilerleme kaylmez. Pastadan pay alınmaz, alınsa da o pay kimseye yetmez. Güçlenmek istiyorsak birleşeceğiz. 10 Yıl içerisinde dünya ve Türkiye nereden nereye geldi. Ülkemizi küçük görmeyelim, başarıyı yabana atmayalım. Bunun arkasında güven ve istikrar var. 10 yıldır bu millet güçlü bir iktidara güvendi, inandı, desteğini her seferinde arttırdı ve Türkiye zor olanı başardı. Çin’den sonra en büyük büyümeyi yakalayan Türkiye ” şeklinde konuştu.