Otomotiv
Giriş Tarihi : 05-05-2020 21:40   Güncelleme : 05-05-2020 21:40

Virüsün otomotive faturası 3 milyon TL

Covid-19 salgını, Nisan ayında otomotiv satışlarını durma noktasına getirdi. Yaşanan daralmanın Mayıs ve Haziran aylarında da sürmesi bekleniyor. Autofocus Kurucusu Uğur Sakarya, “Otomotiv bayilerinde, 3 aylık dönem için bayi büyüklüğüne göre 1 ila 3 milyon TL arasında zarara yol açtı” dedi.

Virüsün otomotive faturası 3 milyon TL

Yeni Tip Korona virüs salgını nedeniyle otomotiv sektörü zorlu bir dönemden geçiyor. Öyle ki, Nisan ayında yeni araç satışları neredeyse durma noktasına geldi. Sektörde yaşanan daralmadan en çok etkilenenler arasında ise otomotiv bayileri bulunuyor. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Uğur Sakarya, sektörün zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi.

GELİR-GİDER DENGESİ

Pazarın Mayıs ve hatta Haziran aylarında da toparlanamayacağını öngördüklerini belirten Uğur Sakarya, “Yılın ikinci çeyreğinde 185 bin adet olması beklenen yeni araç satışları, Korona virüs sebebiyle 80 bin adette kalacak. Bayilerin ikinci el satışlarında nispeten daha az daralma olsa da, yine en az yüzde 50 daralma yaşanacaktır. Satış sonrasında ise iş hacimleri yüzde 60 azalmış durumda. Beklentimiz, satış sonrasında Mayıs ayında da benzer seviyelerde daralma yaşanacağı, Haziran ayından itibaren kademeli toparlanacağı yönünde. Bu noktada, bayilerin varlıklarını sürdürebilmek için birtakım desteklere ihtiyaçlar var. Bazı markaların bayilerine destek olmak için ödemelerde vade uzatımı, dönem sonu primlerinin erken ödenmesi, bazı hizmet faturalarının kesilmemesi, hedef primlerinin tam ödenmesi gibi desteklerde bulunduğunu biliyoruz” dedi.