Dernekler
Giriş Tarihi : 28-07-2020 14:53   Güncelleme : 28-07-2020 14:53

İyi düşün, taşın!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korono Virüs salgını sonrası normalleşme dönemiyle birlikte evden eve taşınmalar hızlandı. Taşınma döneminde tüketicileri uyaran sektör temsilcileri, “Ucuz hizmet alacağım diye zarara uğramayın” diyor.

İyi düşün, taşın!

Evden eve taşınma sezonu açıldı. Korono Virüs salgını nedeniyle taşınmalara ara verilirken normalleşme dönemiyle birlikte ev taşınmaları hızlandı. Vatandaşlar özellikle bu dönemde hijyenik yönden dikkatli bir nakliyeci bulmayı tercih ediyor. Sektör temsilcileri, taşınma döneminde vatandaşları da uyarıyor. K3 Yetki Belgesi bulunan firmalara başvurması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, “Ucuz hizmet alacağım diye, zarara uğramayın” diyor. Öte yandan Tüm Evden Eve Nakliyeciler Derneği (END) üye firmalarıyla birlikte işçilerin kırdıkları ürünlerin masrafını karşılayan bir sigorta da hayata geçirdi.

‘DİKKATLİ OLUN!’

END Başkanı Davut Ukan, normalleşme dönemiyle evden eve taşınmaların da hareketlendiğini açıkladı. Fiyatlarda geçen yıla oranla bir miktar artış olduğunu kaydeden Ukan, “Vatandaşlar bu dönemde dikkat etmeli. K3 Yetki Belgesi olan firmalar tercih edilmeli. Bu belge, ticari amaçla yurtiçi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak, gerçek ve tüzel kişilere veriliyor” dedi. 800 liraya da 5 bin liraya da nakliye yapıldığını söyleyen Ukan, şunları söyledi: “Bu kadar büyük fiyat tutarsızlığının nedeni korsan nakliyecilerin çok olması. Her kamyonu olan bu işi yapıyor. İstanbul’u örnek verirsek, 2+1 ev için 2 ila 4 bin lira, 3+1 için de 2 bin 500 ila 5 bin lira arasında nakliye fiyatı değişiyor. Kat sayısı ve dış cephe asansörü gibi faktörler fiyatları etkiliyor. Salgın nedeniyle artık nakliyede tüm eşyaları tek kullanımlık streçlerle sarıyoruz, bu da maliyetlerimizi artırıyor.” Ukan, geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl 15 Haziran’dan bu yana taşınmalarda yüzde 40 artış olduğunu kaydetti.

‘HESAP YAPILSIN’

Tüketicilerin nakliye hizmeti alırken fiyatları hesaplayabileceğini kaydeden Ukan, “İstanbul’dan İzmir’e nakliye hizmeti yaptığımızı varsayarsak, otoban ve köprü maliyetleri 800 lira, 2.800 lira da araç maliyeti. Şoförün masrafı ve yakıt maliyeti var. Yükleme ve indirme maliyetleri var. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kayıt dışı çalışan nakliyeciler hem eşyalarınıza zarar verebiliyor hem de sigortasız işçi çalıştırıyor” dedi. Geçen yıl işçilerin kırdığı eşyaların masrafını karşılayan evden eve yük sigortası yapıldığını belirten Ukan, “Groupama ile yaptığımız sigortadan END üyeleri faydalanabiliyor. 350 üyemiz var. yaklaşık 200’ü bu sistemi kullanıyor” dedi.