Dernekler
Giriş Tarihi : 02-09-2020 17:54   Güncelleme : 02-09-2020 17:54

Çetin Nuhoğlu; Çıkış yolu bulamıyoruz

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, salgın sonrası ticaretteki daralmaya rağmen, Türkiye’nin ihracatta birçok ülkeden daha olumlu bir tablo çizdiğini söyledi. Nuhoğlu, “Türk ihraç mallarına talep artıyor, ancak bu ürünleri sınırlarımızın ötesine çıkarmakta ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

Çetin Nuhoğlu; Çıkış yolu bulamıyoruz

İhracat taşımalarında yaşanan sıkıntıları vurgulayan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Küresel ölçekte yaşanan Korona Virüs Salgını krizinin yarattığı şoklarla başa çıkmaya çalışan dünya ticareti, hızla daralırken, Türkiye başarılı bir performans göstermişti. Haziran ayında COVID-19’un olumsuz etkilerini aşarak yükselişe geçen ihracatımız, önceki yılın aynı dönemin göre yüzde 15.7 artmıştı. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar ve sıkıntılar sürerken, Türk ihraç mallarına olan talep de artıyor. Fakat bu ürünleri sınırlarımızın ötesine çıkarmakta ciddi sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.

BULGARI GEÇEMİYOR

Sınır kapılarında yaşanan beklemelere dikkat çeken Nuhoğlu, “Kapıkule’de gerçekleştirilen iyileştirmelerden sonra geçiş hızımız artsa da Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında son 15 günlük çıkış rakamlarını incelediğimizde, ihracat çıkış sayılarımızın arttığını görüyoruz. Ancak, bu artışa rağmen Bulgaristan tarafındaki yavaşlık sebebiyle uzun süreli beklemeler yaşanıyor” dedi.

Nuhoğlu; “Her aracın ortalama 70 bin dolar değerinde ihracat malı taşıdığı hesaplandığında, 2.000 araç yaklaşık 140 milyon dolar değerinde ihracat malı taşıyor anlamına gelmektedir. Ürün fiyatı ve kalitesi bakımından rekabet gücümüz yüksek olsa da zamanında teslimat konusunda rekabetçiliğimizi yitirmekteyiz.” açıklamasında bulundu ve ekledi; “Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle İran, Irak gibi ülkelere yapılan ticareti “Temassız Ticaret” yöntemleriyle gerçekleştirebildik. İhracatımıza talep her geçen gün artıyor, adeta siparişler yağıyor. Ancak Bulgaristan engeli bir türlü aşılamıyor.”

DOST MUSUN,  DÜŞMAN MI?

Siyasi olarak ilişkilerin çok iyi olduğu ülkelerde yaşanan geçiş sorununun anlaşılır gibi olmadığını vurgulayan Nuhoğlu, “Türkiye’nin Macaristan, Kazakistan ve hatta Bulgaristan ile çok yakın ilişkide olduğunu izliyoruz. Ancak söz konusu ülkelerin sadece Türk araçlarına getirmiş oldukları kısıtlamalara bakıldığında durumu anlayamıyoruz. Türkiye olarak ihracat yapacaksak, bu ülkeyi ihracatla büyüteceksek bu sorunları aşmak zorundayız. İhracat yapmak kolay bir iş değil. Bunu başarıp taşıma sorunları ile boğuşmamız anlaşılır gibi değil, Okyanusu geçip derede boğuluyoruz” ifadelerini kullandı.