Dernekler
Giriş Tarihi : 21-10-2020 21:44   Güncelleme : 21-10-2020 21:44

Bulgar ile görüşüldü

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, ihracat taşımalarını hızlandırmak için Bulgar yetkililerle görüştüklerini, yakın zamanda ise geçiş sayılarının artacağını açıkladı. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Türkiye tarafında ise dijitalleşme başladı” dedi.

Bulgar ile görüşüldü

Türkiye’nin ihracatındaki artışı, karayolu taşımalarına olumlu yansıdı. UND yöneticileri, sınır geçişlerini hızlandırmaya yönelik çalışmalara odaklandı. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, ilk olarak Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini söyledi. Başkan Nuhoğlu, Lesovo Sınır Kapısı’nın da 2 olan hat sayısının 4’e çıkartılması konusunda da görüşmelerin devam ettiğini bilgisini verdi.

AVANTAJLAR ÜLKESİYİZ

Türkiye’nin ihracatında yaşanan artışın uluslararası karayolu taşımalarını da hareketlendirdiğini belirten UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Salgın süreciyle birlikte küresel tedarik zincirlerinin maruz kaldığı aksamalar ve kopmalar, bugüne dek dünyanın üretim üssü haline gelmiş olan Çin’in, küresel tedarik zincirleri içindeki etkinliğinin sorgulanmasına yol açtı. Yeni dönemde; AB üye ülkelerinin dış dünya ile yeniden kuracağı dış ticaret ilişkilerinde Türkiye’nin, eskisinden çok daha etkin konumlandırılması önemli. Türkiye coğrafi ve stratejik konumu, lojistik ağ bağlantıları ve yetkinlikleri, üretim gücü ve kapasitesi, genç ve nitelikli insan kaynağı gibi birçok alanda avantajlı bir konumda bulunuyor. Avrupa’ya açılan ikinci en büyük sınır kapımız olan Hamzabeyli sınır kapımızın karşısında yer alan Lesovo sınır kapısının araç aldığı peron sayısının 2 adetten 4 adede çıkartılması ile böylece günlük 800 araç çıkması planlanıyor. Bu sayede Kapıkule ve Hamzabeyli’den günlük 2 bin 200 TIR geçişi hedefleniyor” dedi.

SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT

Kapıkule’de Randevulu Sanal Sıra Sistemi’nin (RSS) zorunlu olarak faaliyete geçtiğini hatırlatan Çetin Nuhoğlu, UND’nin sistemin daha da ideal bir yapıya kavuşması ve tüm kurumlarla entegre bir şekilde çalışması konusundaki tespitlerini Ticaret Bakanlığı ile paylaştıklarını vurguladı. Sistemin tüm gereksinimlerinin tamamlanması ile birlikte önemli bir fırsat olacağına işaret eden Nuhoğlu, şöyle devam etti: “Bu sürecin iyileştirilmesi konusunda UND, tüm desteğini verecek. Sürecin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara Ticaret Bakanlığı çok ciddi bir kaynak ayırdı. Sürecin tamamlanmasıyla, firmalar ve sürücüler randevu aşamasında gideceği güzergâhı ve geçiş belgesini belirleyebilecek. Süreç çok daha öngörülebilir ve izlenebilir olacak. Bu sistemden elde edilecek veriler başkaca iyileştirmelere, analizlere ve aksiyonlara zemin hazırlayacak. İhracatımızın çıkışları daha dengeli olup yığılmaları önleyebilecek. Bu süreçte takip, öngörü ve ölçülebilme hedefleniyor.”

REKABET DİJİTALLEŞME DE!

Dijitalleşmenin 'mega trend' olarak dış ticareti ve buna bağlı olarak ülkelerin rekabetçiliğini doğrudan etkilediğine vurgu yapan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Dijitalleşme önümüzdeki dönemde rekabetin koşullarını belirleyen alan olacak. Büyük dönüşüm ve değişim noktasında stratejik konumda bulunan ülkemiz ve en önemlisi ihracatımız için gümrük kapılarımıza büyük görev düşüyor. UND bu görev için uluslararası eşya taşımacıları ile birlikte her türlü desteği vermeye hazır. Randevulu Sanal Sıra Sistemi'ni bütün olarak değerlendiriyoruz ve ihracat taşımalarını hızlandıracağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.