Dernekler
Giriş Tarihi : 07-11-2020 19:24   Güncelleme : 07-11-2020 19:24

Dünyanın kimyası Türkiye

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü ihracatı 2020 yılı Ekim ayında 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, bu yıl ilk on ayda 14,8 milyar dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı yaptı.

Dünyanın kimyası Türkiye

Kimya sektörü ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, “Ekim ayı kimya sektörü ihracatımız 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz Eylül ayına göre yüzde 5’in üzerinde bir artış oldu. Ekim ayında 207 ülke ve bölgeye yaptığımız kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ile en çok ülke ve bölgeye ihracat yapan sektör olduk” dedi.

EN FAZLA IRAK’A

Irak, Ekim ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Ekim ayında Irak’ı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Almanya, ABD, Hollanda, İtalya, Belçika, İngiltere, Lübnan, İspanya, Romanya oldu. Ekim ayında ilk 10 ülke arasında 5 ülkede artış olurken, 5 ülkede gerileme görülüyor. İspanya, İngiltere ve Almanya artışı dikkat çekiyor. Irak’a yapılan kimya ihracatı 2020 yılı Ekim ayında 102 milyon 567 bin dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayında Irak’a en çok plastikler ve mamulleri, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları, muhtelif kimyasal maddeler ihraç edildi.