Dernekler
Giriş Tarihi : 02-01-2021 21:24   Güncelleme : 02-01-2021 21:24

Otomotive hediye

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Anlaşma, 3 milyar dolar değerindeki ticaret hacmi oluşturan otomotiv sektörü tarafından sevindirici bir gelişme olarak karşılandı. OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Anlaşma sektörümüz için adeta bir yeni yıl hediyesi oldu” dedi.

Otomotive hediye

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yapılan açıklamada; Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği’nin (AB) mutabakatının hemen akabinde, 2020 yılı tamamlanmadan Türkiye ile Birleşik Krallık arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) otomotiv sanayi için oldukça sevindirici olduğu belirtildi.

1,8 MİLYAR İHRACAT

Konuya ilişkin bir açıklama yapan OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Türkiye ile Birleşik Krallık arasında yıllardır süren ekonomik ve stratejik işbirliği özellikle otomotiv alanında ciddi bir ticaret hacmi sağladı. Birleşik Krallık, 14 yıldır Türkiye’nin ihracat lideri olan otomotiv sektörünün 2019 yılı ihracatında 4’üncü sırada yer aldı. 2019 yılı verilerine göre, otomotiv ana sanayinin Birleşik Krallık’a yapılan ihracatı adet bazında 122 bin 560, değer bazında ise 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer ülkeler üzerinden yapılan ihracat da dikkate alındığında Birleşik Krallık pazarı için yapılan üretimin ihracat değeri 3 milyar dolar seviyelerine yaklaştı. Öte yandan, Birleşik Krallık’ın motor ihraç ettiği ülke sıralamasında Türkiye ikinci sırada yer alması ve Birleşik Krallık’ın beşinci büyük otomotiv ihraç pazarının Türkiye olması da kritik anlaşmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyordu” ifadesini kullandı.