Otomotiv
Giriş Tarihi : 03-01-2021 20:00   Güncelleme : 03-01-2021 20:00

Mazot devrine son

Ağır ticari araç üreticilerinden Scania, sürdürülebilir ulaşım sistemine geçişte ilk ticari elektrikli kamyon serisini tanıttı. Elektrikli araç teknolojisinin geliştirilmesinde önemli adımlar atan Scania, 2040’a kadar fosil yakıtı bırakmayı hedefliyor.

Mazot devrine son

Avrupalı kamyon üreticileri, yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda 2050 yılında sıfır karbonlu bir dünyaya ulaşabilmek için 2040 yılına kadar satılan tüm yeni kamyonların fosil yakıtsız olması gerektiği sonucuna ulaştı. Bu sonuç doğrultusunda Scania’nın da üyesi olduğu Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği (ACEA), Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanlarıyla güçlerini birleştirdi.

KRİTİK ROL DÜŞTÜ

ACEA Ticari Taşıtlar Kurulu Başkanı ve Scania CEO’su Henrik Henriksson, “İklim değişikliği, çağımızın en temel mücadelesidir. Aynı zamanda, Covid19 salgını; gıda, ilaç ve diğer temel ürünlerin ihtiyaç duyanlara ulaşmasını sağlamak için karayolu taşımacılığı ve lojistiğin oynadığı kritik rolü bizlere gösterdi. Karayolu yük taşımacılığı bu rolü sürdürecekse fosil yakıtlardan olabildiğince çabuk uzaklaşmalıyız. Biz bunu gerçekleştirmeye hazırız; ancak bunu tek başımıza yapamayız. Bunu başarabilmemiz için diğer paydaşlara ihtiyacımız var” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ YAPILDI

Scania CEO’su Henriksson, konuşmasına şöyle devam etti: “Sıfır karbon salınımına geçişi hızlandırabilmek için binlerce uzman, Scania bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yalnızca karbon salınımını azaltmakla kalmayacak olan elektrikli araçlar, aynı zamanda hava kalitesini de iyileştirerek insan sağlığına katkıda bulunacak. Yaptığımız güç birliği neticesinde; fosil yakıtsız araçlar için uygun altyapı oluşturulacak. Karbon ve enerji içeriğini temel alan yeni bir vergilendirme sistemi gerekmektedir. Sıfır karbona hızlı bir geçiş yapabilmek için mevcut tüm çözümler birleştirilerek harekete geçildi.”