Otomotiv
Giriş Tarihi : 02-02-2021 23:45   Güncelleme : 02-02-2021 23:45

Dengeyi bulacak

2. el otomobil pazarında 2020 yılı hareketli, yüksek rekabetli ve aynı zamanda son derece dengesiz bir ortam da geçti. DOD Satış Müdürü Erol Gündoğan, “2020 yılında yaşanan fiyat artışları, yılın ilk günlerinde düşme trendine geçti. Orta vadede araçlar gerçek değerini bulacak” dedi.

Dengeyi bulacak

Korona Virüs Türkiye otomotiv üretim sektörünü derinden etkiledi. Haziran ayında açıklanan ekonomi paketiyle durgunlaşan otomotiv pazarı yerini, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 93 seviyesinde büyümeye bıraktı. Bu da pazarda yüzde 103 seviyesinde bir artış anlamına geldi.

FİYATLAR ARTTI

Erol Gündoğan, “2.el otomotiv pazarında kontrol dışı fiyat artışı yaşandı. Ortalama yüzde 35 seviyesinde fiyat artışı yaşanan modeller oldu. Bu dönemde yapılan ÖTV düzenlemesi de 2. el araç fiyatlarının artmasını etkileyen bir başka etken oldu. Tüm bu gelişmelere karşın, 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde TÜİK verilerine göre 6 milyon 127 bin 556 adet otomobil el değiştirdi. 2019 yılına oranla yüzde 12 seviyesine bir büyüme gerçekleştiği görüldü” dedi.

DÜŞÜŞLER BAŞLADI

Konuya ilişkin açıklama yapan Gündoğan, şöyle devam etti: “Şu an yüzde 10-12 bandında bir düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatlar salgın etkisinin azalması ve 2021 model araçların pazardaki yerini alması ile birlikte gerçek değerini bulacaktır. Bu noktadan sonra majör fiyat değişikliği öngörmüyorum. Yönetmelikle getirilen ekspertiz ve garanti gibi zorunluluklar DOD olarak bizim yıllardır müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerden bazıları. Sektördeki hizmeti aynı noktaya taşımayı amaçlayan yönetmelik ile müşteri faydasına olan hizmetlerin sektörün geneline yayılması hem sektördeki rekabeti hem de sağlayacağı güven ortamı ile 2. el araçlara olan ilgiyi daha da artıracaktır.”