Otomotiv
Giriş Tarihi : 15-02-2021 21:01   Güncelleme : 15-02-2021 21:03

Sektöre olumsuz etki

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, elektrikli araçlara gelen ÖTV artışıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yenigün, “Sektörümüz için vergi sadece araç satışına yönelik değil, bütünsel bir bakış açısıyla ele alınmalıdır” dedi.

Sektöre olumsuz etki

Elektrikli araçların özel tüketim vergilerinde (ÖTV) değişiklik öngören karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, elektrik motorlu araçlardan alınan ÖTV oranı motor gücü 85 kW’yi geçmeyenler için yüzde 3’ten yüzde 10’a, 85 kW’yi geçen ancak 120 kW’yi geçmeyen araçlar için yüzde 7’den yüzde 25’e ve 120 kW’yi geçenler için yüzde 15’ten 60’a yükseltildi.

REKABETÇİ BİR VERGİ

OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Stratejik bakış açısı ile uzun vadeli planlama, büyüyen ve öngörülebilir iç pazar, yeni ihraç pazarlarının geliştirilmesi, değişen otomotiv eko-sisteminde rekabetçiliğimizin korunması konularını otomotiv sanayinin gündemindeki en önemli konular olarak görüyoruz. Bu kapsamda, bugünden yarına verilen dönemsel teşvikler ve aniden alınan ÖTV kararları planlarımızı olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Türkiye’de şu anda otomotiv alanında sektörün gelişimi üzerine kurgulanmış, rekabetçi bir vergi sistemi maalesef yok. Vergi sisteminin sadece satış üzerinden değil, bütünsel olarak ele alınması gerekiyor. Böylece, kuvvetli ve öngörülebilir bir iç pazarla yeni yatırımları çekmemiz ve ihracatımızı artırmamız mümkün” ifadelerini kullandı.