Otomotiv
Giriş Tarihi : 06-03-2021 17:41   Güncelleme : 06-03-2021 17:41

Geleceğin otobüsü

Bursa’da üretilen Atak Electric’in teknik detay ve sahip olduğu teknolojiler kamuoyuyla paylaşıldı. Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor.

Geleceğin otobüsü

Amerika ve Avrupa’nın yol koşullarında kullanıma hazır otobüs, Karsan’ın 8 metre sınıfındaki yüzde 100 elektrikli modeli üzerinde yapılan çalışmalarla geliştirildi. Karsan Ar-Ge tarafından yürütülen projede, bir başka Türk teknoloji şirketi Adastec’le işbirliği yapıldı. Adastec’in geliştirdiği Seviye 4 otonom yazılımları otobüse entegre edildi.

KONTROL ALTINDA

Karsan CEO’su Okan Baş, “Merkezi yönetim sistemiyle araçlarla sürekli iletişimde kalınarak gereken durumlarda müdahale edecek ve 3. parti yazılımlarla veri paylaşım imkanı sunacak gerçek bir otonom toplu taşıma aracını pazara sunuyoruz. Bu seviyeyle aracımız planlanmış bir rotada, ister bir kampusta isterse gerçek trafik koşullarındaki toplu taşıma rotalarında sürücülü veya sürücüsüz olarak kullanılabiliyor. Gece veya gündüz olsun, yağmurlu ve karlı hava şartlarında olsun, otonom sürüşte 50 km/s hıza kadar çıkarak rotalarda çalışabiliyor. Otonom Atak Electric, sahip olduğu özelliklerle rotada duraklara yanaşma yapabilecek, inme-binme süreçlerini yürütecek, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlayacak. Kısacası trafiği daha akıllı bir hale getirerek hata payını minimuma indirecek” bilgisini verdi.